:

:

TV Most

Foto: TAНЈУГ

clock

Oktobar 28, 2021   19:13

0

66

Selaković: Čvrst stav Slovačke po pitanju KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras, nakon sastanaka sa slovačkim zvaničnicima u Bratislavi, da Slovačka čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i napore naše zemlje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Imali smo izuzetno dobre razgovore. Potvrđen je nastavak čvrste i principijelne podrške Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suverenitita, uz pružanje podrške nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kako bi se našlo kompromisno rešenje, ali i čvrsta i nedvosmisleno jasna podrška naporima Srbije da ostvari strateškii cilj, a to je članstvo u EU", rekao je Selaković.

On je prvog dana zvanične posete Bratislavi razgovarao sa premijerom Eduardom Hegerom, ministrom spoljnih poslova te zemlje Ivanom Korčokom, te potpredsednikom slovačkog parlamenta Milanom Laurenčikom.

Kako je preneo, na tim sastancima razgovaralo se o potrebi produbljivanja ekonomske, privredne saradnje, te o činjenici da je mnogo neiskorišćenih potencijala za saradnju između Beograda i Bratislave, između poslovnih zajednica dve zemlje.

Selaković je istakao da je postignut konkretan dogovor - planirano je da se početkom naredne godine održi ozbiljan poslovni forum, i u to u Velikom Gradištu.

"Da ga održimo na obali Dunava, da promvisemo taj deo Srbije, ka kome gradimo brzu saobraćajnicu, od Požarevca, ka Golupcu i Donjem Milanovcu. Ugostićemo značajan broj slovačkih privrednika, ukazati im na komparativne prednosti za ulaganje u Srbiju i opravdati reputaciju Srbije kao jedne od najboljih investicionih destinacija u ovom delu Evrope, i šire", rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije večeras, prvog dana posete, prisustvovaće i poslovnom forumu, koji organizuje Ambasada Srbije u Bratislavi, gde će se okupiti 15-ak ozbiljnih slovačkih kompanija, koje izražavaju spremnost i volju da investiraju u Srbiji.

Selaković, koji je prvi ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Slovačkoj posle 10 godine, dodao je i da se ne sme čekati narednih 10 godina da dođe do sledeće zvanične posete, podsećajući da se sa slovačkih kolegom ove godine sreo četiri puta, uz dogovor da se nastavi sa unapređenjem saradnje.

Ministar je ukazao i da je Slovačka, sa Poljskom, Češkom i Mađarskom, sa kojima čini Višegradsku grupu, bila među prvima u Evropi koja je podržala inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučcića "Otvoreni Balkan".

"Upravo poučeni njihovim iskustvom, od Slovačke, kao dobrog primera, zemlje koja je doživela ekonomski i društveni preporod pridruživanjem Evropskoj uniji, možemo da naučimo mnogo", rekao je Selaković.

Tokom posete Slovačkoj, Selaković će posetiti i položiti vence na Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru, a susrešće se i sa predstavnicima srpskih udruženja u toj zemlji.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva