:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Mart 17, 2021   19:58

0

47

Selaković i Cvijanovićeva o saradnji na jačanju srpske dijaspore

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarali su o načinima unapređenja već odlične saradnje, ali i o zajedničkoj saradnji na polju jačanja srpske dijaspore van prostora bivše Jugoslavije.

Selaković je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa Cvijanovićevom da su Srbija i Srpska zainteresovane da štite kulturni identitet srpskog naroda koji živi van granica prostora bivše SFR Jugoslavije.

"Zainteresovani smo da štitimo našu tradiciju i ona identitetska osećanja i prava ponašajući se odgovorno prema njima i pružajući im podršku, kao i pružajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja radi na tom zadatku", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma uvažava i poštuje Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet, ali da Srbija ima sa Republikom Srpskom Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama i odnosima, kao većinski srpskim entitetom, a da srpski narod sa obe strane Drine gaji posebne odnose.

"Srbija je suštinski zainteresovana za stabilan i hoćemo da usmerimo delatnost Srbije na ekonomski razvoj i da promovišemo pozitivan i dobar odnos koji za cilj treba da ima uspostavljanje što čvršće ekonomske saradnje", kazao je Selaković.

Osim ekonomskog pristupa, kako je naveo, Srbija ima i humani pristup prema zemljama u regionu i u tom smislu navodi da je to moglo da se vidi i tokom krize pandemije virusa korona kada je Srbija uspela da nabavi vakcine, ali nije ostala okrenuta samo sebi i svojim građanima.

"Nismo bili okrenuti samo sebi, već i svima u regionu ko je želeo našu pomoć", kazao je Selaković i podsetio na vakcine koje je Srbija donirala Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Federaciji BiH.

Selaković je rekao i da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno prema svim zemljama u regionu sa kojima želi dobru saradnju i istakao da ipak srpski narod voli gde god on živeo.

"Poštujemo Bosnu i Hercegovinu, ali Republiku Srpsku volimo", kazao je Selaković.

Izrazio je nadu da ćemo ove godine moći da idemo preko novog mosta „Bratoljub" i da prelazimo granicu preko jedinstvenog graničnog prelaza, ali da će se preći i u narednu fazu, a to je realizacija jedinstvenih privrednih zona.

"To su projekti u kojima će građani i Srbije i Republike Srpske moći da doprinesu ozbiljnijem ekonomskom razvoju", kazao je Selaković.

Srbija će uložiti 100 miliona evra za aerodrom u Trebinju

Cvijanović je prenela da je sa Selakovićem razgovarala o načinima saradnje, koja je prethodnih godina, prema njenoj oceni, bila izuzetno dobra, čak odlična.

Kazala je da postoji opredeljenost da tako bude i u narednom periodu.

"Ono za šta smo strateški opredeljeni jeste saradnja u oblasti infrastrukture, energetike, školstva, zdravstva, povezivanje Republike Srpske i Srbije kroz raličite projekte", kazala je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, već se radi na nekoliko strateških projekata, a jedan od njih je auto -put Beograd - Sarajevo, odnosno nastavak puta koji postoji do Doboja, a koji treba da ide preko Brčkog, Bjeljine, Rače.

Jedna od tema sastanka bila je i konačni završetak svih aktivnosti kada je u pitanju most "Bratoljub", kaže Cvijanovićeva i podseća da je Srbija pre nekoliko godina izgradila most, a da je Republika Srpska izgradila pristupne saobraćajnice.

Ostala je još obaveza na BiH kada je u pitanju granični prelaz što, kako kaže, prema najavama treba da bude gotovo ove godine.

"Zainteresovani smo i čekamo da vidimo u vezi izgradnje aerodroma u Trebinju", kazala je Cvijanovićeva i navela da je podrška Srbije za taj projekat ogromna i da će Srbija uložiti 100 miliona evra.

Ona je izrazila zahvalnost Srbiji na podršci prethodnih godina, a koja je podrazumevala mnoge velike donacije koje su, kako kaže, ostavile trag u svakoj opštini Republike Srpske.

Posebno je istakla podršku za vreme krize prouzrokovane pandemijom virusa korona i navela da im puno znači to što mogu da se oslone na Srbiju.

Selaković je pre toga, na zajedničkoj konferenciji za medije s ministarkom Turković u Sarajevu, kazao da je saradnja dve zemlje naročito plodna na polju ekonomije i podsetio da je Srbija veliki spoljnotrgovinski partner BiH.

Izvor: RTS

Nikola SelakovićŽeljka CvijanovićRepublika SrpskaSrbijaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?