:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Mart 17, 2021   19:58

0

134

Selaković i Cvijanovićeva o saradnji na jačanju srpske dijaspore

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarali su o načinima unapređenja već odlične saradnje, ali i o zajedničkoj saradnji na polju jačanja srpske dijaspore van prostora bivše Jugoslavije.

Selaković je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa Cvijanovićevom da su Srbija i Srpska zainteresovane da štite kulturni identitet srpskog naroda koji živi van granica prostora bivše SFR Jugoslavije.

"Zainteresovani smo da štitimo našu tradiciju i ona identitetska osećanja i prava ponašajući se odgovorno prema njima i pružajući im podršku, kao i pružajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja radi na tom zadatku", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma uvažava i poštuje Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet, ali da Srbija ima sa Republikom Srpskom Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama i odnosima, kao većinski srpskim entitetom, a da srpski narod sa obe strane Drine gaji posebne odnose.

"Srbija je suštinski zainteresovana za stabilan i hoćemo da usmerimo delatnost Srbije na ekonomski razvoj i da promovišemo pozitivan i dobar odnos koji za cilj treba da ima uspostavljanje što čvršće ekonomske saradnje", kazao je Selaković.

Osim ekonomskog pristupa, kako je naveo, Srbija ima i humani pristup prema zemljama u regionu i u tom smislu navodi da je to moglo da se vidi i tokom krize pandemije virusa korona kada je Srbija uspela da nabavi vakcine, ali nije ostala okrenuta samo sebi i svojim građanima.

"Nismo bili okrenuti samo sebi, već i svima u regionu ko je želeo našu pomoć", kazao je Selaković i podsetio na vakcine koje je Srbija donirala Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Federaciji BiH.

Selaković je rekao i da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno prema svim zemljama u regionu sa kojima želi dobru saradnju i istakao da ipak srpski narod voli gde god on živeo.

"Poštujemo Bosnu i Hercegovinu, ali Republiku Srpsku volimo", kazao je Selaković.

Izrazio je nadu da ćemo ove godine moći da idemo preko novog mosta „Bratoljub" i da prelazimo granicu preko jedinstvenog graničnog prelaza, ali da će se preći i u narednu fazu, a to je realizacija jedinstvenih privrednih zona.

"To su projekti u kojima će građani i Srbije i Republike Srpske moći da doprinesu ozbiljnijem ekonomskom razvoju", kazao je Selaković.

Srbija će uložiti 100 miliona evra za aerodrom u Trebinju

Cvijanović je prenela da je sa Selakovićem razgovarala o načinima saradnje, koja je prethodnih godina, prema njenoj oceni, bila izuzetno dobra, čak odlična.

Kazala je da postoji opredeljenost da tako bude i u narednom periodu.

"Ono za šta smo strateški opredeljeni jeste saradnja u oblasti infrastrukture, energetike, školstva, zdravstva, povezivanje Republike Srpske i Srbije kroz raličite projekte", kazala je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, već se radi na nekoliko strateških projekata, a jedan od njih je auto -put Beograd - Sarajevo, odnosno nastavak puta koji postoji do Doboja, a koji treba da ide preko Brčkog, Bjeljine, Rače.

Jedna od tema sastanka bila je i konačni završetak svih aktivnosti kada je u pitanju most "Bratoljub", kaže Cvijanovićeva i podseća da je Srbija pre nekoliko godina izgradila most, a da je Republika Srpska izgradila pristupne saobraćajnice.

Ostala je još obaveza na BiH kada je u pitanju granični prelaz što, kako kaže, prema najavama treba da bude gotovo ove godine.

"Zainteresovani smo i čekamo da vidimo u vezi izgradnje aerodroma u Trebinju", kazala je Cvijanovićeva i navela da je podrška Srbije za taj projekat ogromna i da će Srbija uložiti 100 miliona evra.

Ona je izrazila zahvalnost Srbiji na podršci prethodnih godina, a koja je podrazumevala mnoge velike donacije koje su, kako kaže, ostavile trag u svakoj opštini Republike Srpske.

Posebno je istakla podršku za vreme krize prouzrokovane pandemijom virusa korona i navela da im puno znači to što mogu da se oslone na Srbiju.

Selaković je pre toga, na zajedničkoj konferenciji za medije s ministarkom Turković u Sarajevu, kazao da je saradnja dve zemlje naročito plodna na polju ekonomije i podsetio da je Srbija veliki spoljnotrgovinski partner BiH.

Izvor: RTS

Nikola SelakovićŽeljka CvijanovićRepublika SrpskaSrbijaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva