:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2022   19:45

0

62

Selaković i Đurić: Srbija je ekonomski napredna i pouzdan partner u očuvanju regionalne stabilnosti

Najugledniji nedeljnik u Kolumbiji i Latinskoj Americi "Semana" objavio je razgovor sa Nikolom Selakovićem, ministrom spoljnih poslova Srbije i Markom Đurićem, ambasadorom Srbije u SAD i Kolumbiji, a koji je radio poznati urednik Huan Manuel Ćari Uruena, koji je bio i predsednički kandidat. Tekst iz "Semana", Kosovo online prenosi u celosti.

Povodom inauguracije predsednika Gustava Petra, posetili su Kolumbiju gospoda Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova i Marko Đurić, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Kolumbiji i drugim državama. Radi se o funkcionerima sa nezanemarljivim iskustvom - prvi je bio, takođe, i ministar pravde i generalni sekretar predsednika, poznat (po svojim oratorskim veštinama) kao erudita, drugi je je bio direktor Kancelarije za „Kosovo“, savetnik za spoljnu politiku i osnivač Srpske napredne stranke. 

Imao sam priliku da obojici postavim sledeća pitanja, a ovo su njihovi odgovori, koji nude interesantno viđenje iz drugog ugla:

1. Opis Srbije za Kolumbijance, vaša politička situacija i ekonomska kretanja?

Pod vođstvom novoizabranog predsednika, Aleksandra Vučića, Srbija je tokom godina postala jedna stabilna i prosperitetna demokratija, široko poštovana u međunarodnim okvirima. U poslednje dve godine, Srbija ima najviše rastuću ekonomiju u Evropi koja je, zahvaljujući pandemiji, ostala stabilna i u okvirima javnog duga i koja je ubedljivo prva u regionu, ako se uzmu u obzir nivo stranih ulaganja. Srbija nudi izuzetne uslove za razvoj poslovanja u mnogim oblastima, posebno u oblasti informacionih tehnologija, gde imamo ubrzan razvoj u impresivnoj meri u poslednjih pet godina i koja, kao oblast, nastavlja da se razvija. Dodatno, Srbija je ulagala mnogo u svoju infrastrukturu, deset značajnih saobraćajnica (magistralnih puteva) su trenutno u izgradnji, što će u potpunosti promeniti kvalitet života i način obavljanja poslovanja u našoj državi.

2. Koja je regionalna, a koja je pozicija Srbije u međunarodnim okvirima?

Srbija vodi politiku, koja, u oblasti spoljne politike, podrazumeva negovanje dobrih odnosa sa svim „centrima moći“, kao što su Evropska Unija, SAD, Kina i Rusija. Kao zemlja koja je mala, Srbija je opredeljena na jačanje veza i sa udaljenim državama sa svetske scene, ali istovremeno održava poziciju neutralnosti (neutralne zemlje) kada su u pitanju unutrašnja posla između velikih svetskih sila. Vojna neutralnost, ali i politika nemešanja u unutrašnja pitanja država, oslonjeni na principima međunarodnog prava i na princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ostaju nepromenjivi stubovi naše spoljne politike. Sa druge strane, prioritet u našoj spoljnoj politici je redefinisanje (jačanje) saradnje sa zemljama sa kojima u bliskoj prošlosti nismo uvek imali harmonične odnose i to zato jer je Srbija izgrađena na jednoj novoj slici (osnovi) - kao država ekonomski napredna, dinamična i kao pouzdan partner u očuvanju regionalne stabilnosti.

3. Kakvo je viđenje Srbije situacije u Latinskoj Americi i u Kolumbiji?

Latinska Amerika je strašno propatila zbog pandemije Kovid, ekonomski, ali i u drugim segmentima. Dodatno, globalna geopolitička situacija današnjice zadaje muke (strahove) svima u svetu i, da bismo preživeli i nastavili sa našim rastom i razvojem, neophodno je da promovišemo našu saradnju. Zasigurno i zahvaljujući snazi demokratskih institucija na čitavom kontinentu Latinske Amerike (LA), a posebno u Kolumbiji, očuvana je politička stabilnost – ono što predstavlja osnovni preduslov ekonomskog rasta i povećanja životnog standarda. Srbija, kao naslednik stare Jugoslavije, spremna je danas da redefiniše i ponovo uspostavi svoje prisustvo u LA, kao jednom od najbrže rastućih regiona u svetu, a Kolumbija, kao jedan od nepobitnih lidera u regionu, je naš prirodni saveznik.

4. Da li dolazak Gustava Petra za predsednika otvara nove mogućnosti u odnosima dve države?

Istorijska pobeda predsednika Gustava Petra simboliše početak jedne nove ere u vašoj državi i Srbija je više nego otvorena i zainteresovana da jača veze sa novom administracijom u Kolumbiji. Dve zemlje delile su slične probleme tokom poslednjih nekoliko decenija. Era nasilja i ratova, na sreću, je ostala iza nas i siguran sam da će Kolumbija, kao i Srbija, pod liderstvom predsednika Petra, izrasti još jača i još jedinstvenija i nastaviti da bude stub stabilnosti u LA. Više smo nego spremni da damo impetus našoj saradnji u oblasti ekonomije, obrazovanja, bezbednosti i svim drugim oblastima od interesa. Uveren sam da će moja današnja poseta Kolumbiji, kao prva poseta jednog ministra nakon 11 godina, poslužiti kao kamen temeljac za poboljšanje naših odnosa na svim nivoima.

5. Postoje li mogućnosti ekonomske saradnje i u kojim oblastima?

Uprkos geografskoj udaljenosti između naših država, postoji ogroman potencijal za jačanje naših ekonomskih veza. U datom trenutku, Srbija može da se pohvali najbrže razvijenom IT. Hiljade inženjera, visoko obrazovanih, radi u srpskim kompanijama za razvoj tehnologije i komunikaciju, i to je ono što Srbiju čini veoma dobrim saveznikom u oblasti IT saradnje.
Postoji značajan potencijal u saradnji u oblasti poljoprivrede, takođe. Srbija ima nekoliko Instituta za istraživanje i razvoj poljoprivrednih tehnologija i znanja, najprestižnijih u našem delu sveta, i to takvih da kombinuju, sa uspehom, najnovija tehnološka otkrića sa višedecenijskim iskustvom i znanjima  u oblasti poljoprivrede, na benefit ekonomije uopšteno govoreći.

6. Mislite li da će se rat u Ukrajini uskoro završiti?

Za Srbiju, sukob koji je izbio predstavlja nesumnjivo kršenje međunarodnih normi i tragediju između dve bratska naroda, koji će imati višegeneracijske posledice (koji je zasejao mržnju koja će trajati generacijama posle). U širem kontekstu, sukob pokazuje krhkost rasporeda i balansa globalnih snaga, uzrokovao je preispitivanje evropske bezbednosti, redefinisao značajno postojeće modele i koncept energetske bezbednosti i bezbednosti generalno, i izazvao je opravdani strah za bezbednost i dostupnost hrane i namirnica. Posledice ovog konflikta, takođe, pokazuju i samu složenost njegovog uzroka. Ovaj aspekat zajedno sa aktuelnom situacijom u zemlji, implicira mogućnost prolongiranja čak i dužeg sukoba. Zbog toga, Srbija saoseća i čvrsto podržava neophodnost iznalaženja svakog napora, koji za cilj ima prestanak neprijateljstava i traži diplomatsko rešenje za sukob. Jedino diplomatijom možemo da predupredimo da se ovaj rat ne pretvori u jedan produženi konflikt i da ograničimo njegov uticaj na situaciju u Ukrajini, Rusiji i uticaj na evropsku i globalnu bezbednost. Nadamo se i stremimo tome, posebno zarad dobrobiti nevinih ljudi koji najviše pate i stradaju… više od deset hiljada njih, iz Ukrajine, našli su svoje utočište u Srbiji. Očekujemo da će moći da se vrate na svoja ognjišta uskoro.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva