:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2021   20:32

0

130

Selaković i Linde o saradnji, reformama, dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ministarkom inostranih poslova Kraljevine Švedske i predsedavajućom OEBS-u An Linde, koja je time započela posetu Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ministarkom inostranih poslova Kraljevine Švedske i predsedavajućom OEBS-u An Linde, koja je time započela posetu Srbiji.

Selaković je novinarima, nakon sastanka u Palati ''''Srbija'''' rekao da je za Srbiju OEBS jedna od najvažnijih bezbednosnih međunarodnih organizacija i dodao da je naša zemlja oduvek bila i jeste posvećena jačanju kapaciteta OEBS-a.

S tim u vezi precizirao je da trenutno u okviru misija OEBS-a službuje 46 građana Srbije.

"Sa velikom pažnjom pratimo aktivnosti švedskog predsedavanja OEBS i podržavamo prioritete koji su postavljeni od strane švedskog predsedavanja, a koje je danas ministarka Linde imala priliku da iznese na sastanku. Takođe, podržavamo i napore OEBS da u narednom periodu uspe da pronađe put za stvaranje konsenzusa po pitanju usvajanja budžeta OEBS za 2021. godinu", rekao je Selaković.

Istakao je da je OEBS za Srbiju od naročite važnosti imajući u vidu da se na njenoj teritoriji nalaze dve misije OEBS-a - u Beogradu i Prištini.

"Sa misijom OEBS u Beogradu imamo izuzetnu saradnju. Pomoć i podršku na putu Srbije ka reformisanju našeg društva u prethodnih više od 20 godina izuzetno značajan doprinos dala je misija OEBS u Beogradu i uvereni smo da ćemo u periodu koji je pred nama biti u prilici da nastavimo tu dobru saradnju", rekao je Selaković.

On je naveo da je za Beograd izuzetno važan statusno neutralan pristup kada je u pitanju KiM i dodao da OEBS-ova misija na KiM predstavlja najvidljiviju statusno neutralnu misiju u čitavom OEBS-u, a i na samom terenu, kada je u pitanju južna srpska pokrajina.

"Dobili smo uveravanja da će do sada dobro upražnjavana praksa poštovanja upravo ove statusne neutralnosti OEBS-a biti nastavljena i u toku švedskog predsedavanja, kako po pitanju delovanja na terenu, tako i prilikom poseta KiM i učešća predstavnika privremenih institucija samouprave na sastancima sa misijom OEBS-a na KiM", rekao je Selaković.

Naveo je da je na sastanku bilo reči i o reformama koje se sprovode u srpskom društvu.

"Dotakli smo se pitanja očuvanja i zaštite ljudskih prava, medijskih sloboda, a naročitno rodne ravnopravnosti, veće zastupljenosti žena u funkcionisanju našeg političkog sistema i javnih institucija", rekao je Selaković.

Na sastanku je, kaže, bilo reči i o dijalogu Beograda i Prištine kao nečemu što je, ističe, od suštinske važnosti za dalje funkcionisanje čitavog regiona, a ne samo zaštite srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Selaković je ministarku Linde informisao da je na današnji dan 2.958 dana od zaključivanja Briselskog sporazuma u kojem je, dodao je, Beograd ispunio sve svoje obaveze, dok Priština nijednu svoju obavezu nije ni počela da ispunjava.

Na sastanku je, kaže Selaković, bilo reči i o bilateralnoj saradnji Srbije i Švedske, ističući da Beograd želi da intenzivira tu saradnju kako na političkom, tako i na na ekonomskom planu.

"Imamo suficit u spoljotrgovinskoj razmeni sa Kraljevinom Švedskom, koja bi mogla i treba bude veća", rekao je Selaković.

Pozvao je švedske investitore da više ulažu u Srbiju jer su, dodao je, oni koji već posluju u Srbiji zadovoljni svojim tretmanom.

Ministarki Linde i Vladi Švedskoj posebno je zahvalio na delovanju Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) koja je, kako je naveo, prisutna u razvojnim projektima Srbije, ministarstava, posebnih organa i organizacija sa prosečnim godišnjim finansiranjem projekata u vrednosti od 12 miliona evra.

"Do sada je ukupno na takav način u naš sistem uloženo 293 miliona evra i na tome vam od srca hvala", rekao je Selaković.

Ministarka Linde istakla je snažno partnerstvo OEBS-a i Srbije u strateškim prioritetima, te naglasila da je Srbija postigla opšti napredak, dodajući da fokus sada treba da bude na nezavisnosti sudstva, unapređenju slobodnih i nezavisnih medija i borbi protiv organizovanog kriminala.

OEBS je, kako je istakla, spreman da nastavi da podržava taj put Srbije.

Linde je naglasila ulogu koju Srbija ima u podržavanju regionalne bezbednosti i dodala da je za svaku pohvalu što je Srbija ponudila vakcinaciju zemljama u regionu.

Poručila je da će Švedska nastaviti da pruža snažnu podršku evropskim integracijama Srbije i dodala da se raduje daljem osnaživanju saradnje između OEBS-a i Srbije, kao i između Švedske i Srbije.

Izvor: Танјуг

SelakovićLindereformedijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva