:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2019   9:15

0

288

Selaković: Iskren i otvoren odnos Vučića i Putina

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković rekao je za RTS da je sve spremno za posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji koju je ocenio kao izuzetno važan događaj. Predsednici Vučić i Putin imaju iskren i otvoren odnos koji može da daje samo dobre rezultate, ističe Selaković.

Nikola Selaković je, gostujući Dnevniku RTS-a ukazao da Rusija ima jasan i principijelan stav u odnosu na Srbiju i da sa tom zemljom postoji partnerstvo i veliko prijateljstvo.
Kako je istakao, oličenje tog prijateljstva jeste predsednik Putin i to je razlog zbog kojeg strukture države i svi građani Srbije u velikom broju dočekuju uvaženog gosta.

Napominje da će doček biti najsvečaniji mogući, baš kao što predsednik Putin i zaslužuje i baš kao što Srbija ceni prijateljstva sa onima koji su bili uz nju u teškim vremenima i sa kojima planira partnerstvo u budućnosti.

Selaković kaže da poseta dolazi u značajnom trenutku, ali ističe da, kad god bi predsednik Rusije došao u Srbiju, to bi bio značajan trenutak.

Dodaje da je predsedik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da svojom politikom vrati u žižu pitanje koje su veliki sklonili s dnevnog reda i da se bavi rešavanjem problema a ne da ih gura pod tepih.

Generalni sekretar predsednika podseća da stav Rusije i predsednika Putina u međunarodnim forumima jedan od oslonaca spoljne politike Srbije, i dodaje da to važi i kada je reč o pitanju Kosova i Metohije.

Kako kaže, Putin i Vučić imaju otvoren i iskren odnos koji može da daje samo dobre rezultate. Veoma je dobro kada predsednik Srbije ima nekoga sa kim može da se savetuje i to znači da taj neko ima težinu, iskustvo, odgovornost i moć, ukazao je Selaković.

Govoreći o intervjuu koji predsednik Putin dao za srpske medije uoči posete Beogradu, Selaković je rekao da su Rusi bili iznenađeni reakcijom EU na poslednji niz događaja na Kosmetu, počev do taksi pa do transformaciej KBS.
Kada je reč o sporazumima koji će danas biti potpisani, Selaković kaže da je paket impozantan i vredan pažnje i da će nešto od toga krenuti da se realizuje veoma brzo.

Sporazumi se tiču energetike, gaske i železničke infrastrukture, obrazovanja, tehnologije...

Dva predsednika obići će i Hram Svetog Save, a Selaković kaže da je Putinova pomoć u početku izrade mozaika u Hramu velika i da, kada je poslednji put bio u Hramu, na zidovima nije bila nijedna kockica mozaika.

"On je pokrenuo taj niz da uradimo mozaik u kupoli", rekao je Selaković dodajući da je predsednik Vučić posvešćenošću omogućio nastavak radova i da su zbog toga dva predsednika simbolično vezana za Hram.

Njih će ugostiti patrijarh Irinej, a Selaković se nada da će u dogledno vreme doći dan kada će Hram zasijati u punom sjaju i kada će dva predsednika prisustvovati osvećenju.

Povodom posete predsednika Putina biće organizovan i svečani ručak kojem će prisustvovati priznate ličnosti u Rusiji kao što su Emir Kustiruica i Miloš Biković. Tu će biti i prethodni predsednik Tomislav Nikolić, Ivana Žigon, Nikolaj Muhin...

Selaković napominje da je reč o ljudima koji su svojim ponašanjem jačali veze između Srbije i Rusije.

Izvor: RTS

putinvučićposetaselakovićsporazumi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva