:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 31, 2021   15:47

0

142

Selaković: Italija podržava otvaranje poglavlja, mini Šengen

Italija podržava otvaranje svih novih pregovaračkih poglavlja za koja je Srbija spremna, izjavio je danas u Rimu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković nakon više sastanaka sa zvaničnicima u italijanskom parlamentu.

“Italija je najveća država članica Evropske unije koja nema rezervu u podršci koju daje Srbiji na polju napretka u evropskim integracijama”, rekao je ministar.

Selaković je u izjavi za srpske medije rekao da je nedvosmsileno pružena podrška inicijativama koje dolaze iz Srbije od predsednika Aleksandra Vučića po pitanju stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta na Zapadnom Balkanu odnosno inicijativi "mini Šengen".

Sa italijanskim parlamentarcima Selaković je, kako je preneo, razgovarao i o dijalogu između Beograda i Prištine, kao i o odnosima Srbije sa Rusijom i Kinom.

Kaže da je bilo reči o bilateralnim odnosima dve zemlje i ta saradnja je, prema njegovim rečima, ocenjena kao izuzetna i na veoma visokom nivou, s obzirom da je ima u svim oblastima, od političkog dijaloga preko ekonomske saradnje.

“Italija je druga po snazi kada je reč o prisustvu na srpskom tržištu, a italijanska preduzeća zapošljavaju preko 26.000 naših građana”, podsetio je ministar.

On je dodao da Italija pokazuje posebno interesovanje za Zapadni Balkan, pa je, kaže, na sastancima bilo reči i o odnosima unutar samog regiona.

Navodeći da su u Italiji u prethodnom periodu boravili zvaničnici iz Albanije, Severne Makedonije, kao i bivša ministarka iz Prištine i iskazali suprotnu poziciju u odnosu na Srbiju u vezi sa KiM, Selaković je kazao da su italijanski parlamentarci iskazali spremnost da čuju i našu stranu.

“Bio sam u prilici da čujem argumente koji su došli iz Prištine i naravno da je to ono sa čime se mi ne slažemo”, rekao je Selaković.

Ministar je primetio i da je na sastancima provejavala tema saradnje Srbije sa Kinom i Rusijom, te da se naša zemlja suočava sa drugačijim pozicijama u odnosu na naše glavne smernice u spoljnoj politici.

“I kada vam neko da sa zabrinutošću gleda na našu saradnju, a onda mu vi skrenete pažnju da postoje države članice koje stotinama ili hiljadama puta više na ekonomskom planu sarađuju sa svim ovim držvaama onda negde ti argumenti nestanu”, rekao je Selaković.

Kao najvažniji argument Selaković navodi borbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i celog tima, a to je borba za što bolji položaj Srbije.

“Srbija jeste država na evropskom putu, mi sebe vidimo kao punopravnog člana EU, ali Srbija je zemlja koja ima svoje svakodnevne ekonomske socijalne probleme. Naš zadatak kao vlasti je da ih rešavamo, a u rešavanju tih problema da sarađujemo sa svima koji mogu da nam pomognu a to jesu Rusija, Kina, ali Italija, Nemačka, kao i EU u celini”, naveo je Selaković.

Ministar je istakao da je na sastancima odato priznanje Srbiji za način na koji se bori protiv kovida i kako štiti javno zdravlje svojih stanovnika, ali i zbog toga što preuzima inicijativu, a ne sedi skrštenih ruku čekajući da se nešto samo od sebe reši.

Tokom dvodnevne posete Rimu, Selaković će se sutra sastati sa šefom italijanske diplomatije Luiđijem di Majom.

Izvor: Танјуг

SelakovićEUItalijaMini šengen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva