:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 31, 2021   13:49

0

132

Selaković: Italija važan partner Srbije, odnosi primer uspeha

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas u Rimu da odnosi Srbije i Italije mogu poslužiti kao primer uspešne saradnje i istakao da naša zemlja vidi Italiju kao važnog partnera u procesu evropskih integracija.

“Italija se do sada pokazala ne samo kao država prijatelj procesa proširenja, već kao jedan od njegovih najglasnijih zagovornika”, rekao je Selaković u parlamentu .

On je obraćanje započeo na italijanskom jeziku i zahvalio Italiji na predanoj podršci evropskom putu Srbije od početka procesa pristupanja.

Dodao je i da je italijanski parlament igrao veoma važnu ulogu u tom pogledu.

Selaković se u okviru zvanične posete Italiji, obratio članovima Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika i naveo da Vlada Srbije i dalje ostaje dosledna u sprovođenju svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

On je istakao da je punopravno članstvo u EU jedan od ključnih strateških ciljeva, kao i da je interes Srbije očuvanje dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti i pravedno i mirno rešenje pitanja južne srpske pokrajine KiM.

Prema njegovim recima, visoko na listi prioriteta ostaju i tradicionalni odnosi sa Rusijom i Kinom, kao i zalaganje za novi nivo partnerskih odnosa sa SAD.

Selaković je kazao da je prethodna godina u smislu evropske perspekrive bila godina izozova i ocenio da je izostao napredak koji je Srbija zaslužila.

Navodeći da je naša zemlja otvorila 18 od 35 poglavlja i da je prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora, Selaković je kazao da očekuje da će nova “klasterska” metoda biti efikasnija i da će prepoznati rezultate postignute na svim poljima, a pre svega u oblasti vladavine prava.

Kako je istakao, Vlada Srbije je nastavila sveobuhvatne reforme dokazujući da je naša zemlja solidarno i izdržljivo društvo koje ni u jednom trenutku nije predstavljalo teret za EU.

“Od početka svog mandata, Vlada je preduzela niz važnih koraka na polju slobode medija, pravosuđa, demokratskog dijaloga o izbornim uslovima i borbi protiv korupcije, koje su prepoznali i pozitivno ocenili naši evropski partneri”, rekao je Selaković.

Podsetio je da je usvojen akcioni plan za sprovođenje medijske strategije, kao i niz važnih koraka za dalje unapređenje slobode medija i bezbednosti novinara.

Rekao je i da su postignuti značajni koraci u poboljšanju nezavisnosti i rada pravosuđa.

Prema njegovim rečima, na regionalnom nivou, Srbija će nastaviti da doprinosi svim procesima usmerenim na jačanje saradnje vođena principom solidarnosti i dobrosusedstva na pragmatičnoj osnovi.

Selaković je ukazao da je dijalog sa Prištinom najteže i najsloženije pitanje i da se Beograd zalaže za rešavanje problema.

“Moramo tražiti rešenja kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU, za koji ne vidimo alternative”, rekao je Selaković i naveo da Srbija pozdravlja aktivnosti specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, kao i da je spremna da nastavi dijalog čim dobije poziv.

Selaković je istovremeno ukazao da stalna politička nestabilnost u Prištini i kontraproduktivna retorika njenih predstavnika usmerena ka Srbiji usporava proces i često vodi u ćorsokak.

On je poručio da će Srbija, kao i ranije, svoju politiku zasnivati na odgovornom i konstruktivnom pristupu i stavovima zasnovanim na principima međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar je podvukao da najvažnija odredba Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, do danas nije sprovedena, navodeći da se bez rešavanja tog i drugih pitanja od suštinskog značaja za srpski narod i SPC ne može govoriti o izgradnji poverenja ili postizanju kompromisa.

Osvrnuo se i na situaciju sa korona virusom uz podsećanje da su dve zemlje pomagale jedna drugoj u pandemiji.

“Prijatelj se u nevolji poznaje”, rekao je Selaković i podsetio da je Srbija upravo Italiji u duhu prijateljstva uputila jednu od najvećih donacija medicinske opreme za podršku zdravstvenom sistemu, a da je Italija poslala svoj medicinski tim.

On je istakao da je Srbija uložila ogromne napore kako bi što pre pokrenula masovnu vakcinaciju i na taj način, kaže, privela kraju ovo kompleksno poglavlje, a gubitke svela na najmanju moguću meru.

Naveo je i da je tokom pandemije kovid-19 Srbija intenzivno sarađivala sa susednim zemljama, da je uputila pomoć u vakcinama Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

“Region je demonstrirao visok nivo uzajamne solidarnosti i Srbija je tome dala značajan doprinos”, rekao je Selaković.

On je poručio da je Vlada Srbije spremna da u narednom periodu blisko sarađuje sa vladom premijera Maria Dragija, te da je namera da Srbija ove godine ugosti međuvladinu sednicu dve zemlje u Beogradu.

“Budite čvrsto uvereni da u Vladi Srbije imate stabilnog i pouzdanog partnera okrenutog evropskoj budućnosti”, rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković se ranije danas sastao sa predsednikom Komisije za spoljne poslove Senata senatorom Vitom Petročelijem, predsednikom Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Pjerom Fasinom, kao i sa predsednikom parlamentrne grupe prijateljstva Srbija-Italija Paolom Rusom.

Izvor: Танјуг

SelakovićItalijaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva