:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 30, 2020   14:01

0

95

Selaković: Konstantan napredak u odnosima Srbije i Francuske

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni saglasili su se danas da odnosi između dve zemlje konstantno napreduju.

Selaković je na sastanku konstatovao da su politički dijalog i sveukupna saradnja Srbije i Francuske veoma intenzivni i da beleže stalan napredak, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Istakao je da značajan doprinos takvim vezama daju i lični prijateljski odnosi predsednika Vučića i Makrona.

Poručio je da su Srbija i Francuska strateški partneri, da su u proteklom periodu dodatno produbile saradnju u nizu oblasti i izrazio uverenje da će takav trend biti nastavljen i u budućnosti.

Selaković je ukazao i na kontinuitet saradnje na najvišem nivou tokom pandemije Kovid-19 i podsetio na obraćanje predsednika Vučića i Makrona, putem video-linka, na ceremoniji otvaranja Pariskog foruma o miru i na veoma značajnu posetu francuskog ministra zaduženog za spoljnu trgovinu i investicije Franka Ristera.

Francuska je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i veliki investitor u našu privredu, istakao je Selaković i s tim u vezi izrazio je nadu se da će se u narednom periodu dodatno intenzivirati privredna saradnja, kao i da će biti realizovane nove francuske investicije u Srbiji.

Šef srpske diplomatije je kazao da je punopravno članstvo Srbije u EU jedan od naših najznačajnijih strateških spoljnopolitičkih prioriteta i zahvalio se predsedniku Makronu i Francuskoj na podršci evropskom putu Srbije.

Izrazio je zainteresovanost i posvećenost Srbije da postane punopravna članica Međunarodne organizacije Frankofonije i naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, da za Beograd to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo, primenjivo i prihvatljivo za obe strane, uz primenu, kako je istakao, svih postojećih dogovora postignutih u tom procesu prethodnih godina.

Selaković je podvukao da je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija zemalja Zapadnog Balkana ka što intenzivnijoj saradnji.

Govoreći o značaju inicijative "mini šengen", šef srpske diplomatije je objasnio da će se stvaranjem jedinstvenog ekonomskog prostora i olakšavanjem slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, region učiniti kompetitivnijim za investiranje, da će obezbediti veću mobilnost radne snage, uštedu u troškovima trgovinske razmene, kao i druge ekonomske, ali i političke benefite.

Izvor: Танјуг

SelakovićSrbijaFrancuska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva