:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2021   15:11

0

125

Selaković: Nemačka jedan od najznačajnijih partnera Srbije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Nemačke Migelom Bergerom o političkoj i ekonomskoj saradnji dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u regionu zapadnog Balkana.

Selaković je bilateralne odnose ocenio kao veoma dobre, istakavši da njima, u velikoj meri, doprinose i lični i prijateljski odnosi predsednika Vučića i kancelarke Angele Merkel, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe, posebno je izrazio zadovoljstvo što se uskoro očekuje poseta kancelarke Merkel Srbiji, te da se priprema zaključivnaje više međudržavnih sporazuma, naročito u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Selaković je rekao da je Nemačka jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera i u tom kontekstu ukazao na značaj saradnje sa Nemačkom u oblasti dualnog obrazovanja.

Istakao je i da je jedan od važnih interesa Srbije povećanje investicija u infrastrukturne projekte.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i zahvalio Nemačkoj, kao jednom od najznačajnih političkih partnera, na podršci koju pruža politici proširenja i unapređenje političkog dijaloga Srbije i regiona sa EU.

Razgovarajući o regionalnim inicijativama, Selaković se osvrnuo na značaj "Berlinskog procesa" napomenuvši da je taj forum u značajnoj meri doprineo ubrzanju određenih procesa i stvaranju neophodnih uslova za bliže povezivanje u našem regionu.

Ministar je uputio i izraze saučešća Nemačkoj zbog žrtava u poplavama koje su nedavno pogodile tu zemlju, te ponovio da je Srbija spremna da pruži pomoć u otklanjanju njenih posledica.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva