:

:

TV Most

Foto: MFA

clock

April 15, 2021   20:43

0

226

Selaković: Nemojte da zaboravite Srbiju

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković prvi dan zvanične posete Rusiji završio je susretom sa srpskim privrednicima koji rade u toj zemlji, na koje je apelovao da ne zaborave na svoju Srbiju.

 

Selaković je, obraćajući se u ambasadi Srbije u Moskvi najuspešnijim srpskim biznismenima u Rusiji, zahvalio na njihovoj podršci i pomoći u renoviranju tog diplomatskog predstavništva.

„Danas kada uđete u ambasadu vidite drugačiju zgradu nego što sam mogao videti poslednji put kada sam bio ovde 2019. Želim da vam se od srca zahvalim na pomoći“, rekao je on.

Selaković je podsetio da je Srbija bila država i pre Jugoslavije, i pre 103, 120 i 140 godina.

„Bio sam u prilici da odem u neke prestonice i vidim da naše diplomate rade u zapuštenom objektu koji se ne sređuje zato što nije sređeno pitanje sukcesije. A onda vidite neku od država nastale od raspada Jugoslavije da ima objekat uređeniji, lepši i bude vas sramota. Trudićemo se da dobijemo ovu zgradu u sukcesiji, a do tada ćemo da je održavamo uz pažnju dobrog domaćina“, naglasio je on.

Danas se, kako je naveo, kada neko dođe pred srpsku ambasadu i u nju uđe, vidi uređeno zdanje.

"Bio sam ovde kada dve trećine sijalica nisu radile. I to je bilo neko ogledalo naše države. Danas mi je puno srce kada vidim da se to menja. To znači i da vi vidite danas kada u Srbiju uložite jedan dinar vidite gde je to otišlo“, naglasio je on.

Selaković je ukazao da je značajno i što su srpski privrednici ostali u Rusiji kada je bratskom ruskom narodu bilo teško, i da time svedoče o spremnosti da budemo sa braćom i kada nije lako.

Istakao je da mu je drago da ih vidi u Moskvi, ali da bi želeo češće da ih viđa i u Srbiji, ocenivši da je sada pravi trenutak za to.

„Srbija je zaključno sa jučerašnjim danom u vakcinaciji premašila broj od tri miliona vakcinacija. To je ozbiljna cifra za državu od oko sedam miliona stanovnika. Srbija je zahvaljujući ozbiljnoj spoljnoj politici koju vode predsednik i Vlada, a to je multivektorska spoljna politika, imala uspeha. Mi kažemo da hoćemo da budemo članica EU, ali ljubomorno čuvamo i gradimo naše prijateljstvo sa bratskom Rusijom i bratskim ruskim narodom, koji nas nije ostavio kada je nama bilo teško, koji nas i danas brani i zastupa u međunarodnim forumima po pitanju našeg najvažnijeg i najboljnijeg državnog pitanja - KiM. Država sa kojom smo uspeli da izgradimo balkanski tok i uspeli da obezbedimo sigurno snabdevanje gasom, a naše potrebe iz godine u godine su sve veće“, rekao je Selaković.

Dodao je da je bio pun ponosa kada je danas video kako srpski proizvođači voća, mlekari, izlažu na sajmu i uspešno posluju.

Posebno je naveo i prerađivače mesa, za koje je kazao da će se založiti da se uklone barijere koje postoje od polovine 2019. godine.

„Nemojte zaboraviti Srbiju“, poručio je srpskim biznismenima Selaković.

Podsetio je da će Srbija imati osam auto-puteva u izgradnji ove godine, nešto o čemu nije moglo da se sanja ne 50 godina unazad, već i poslednjih 10 godina.

„Napokon imamo domaćina u našoj kući. Naš predsednik se trudi i radi svoj posao sjajno. Sada vidite koliko nam neki odaju priznanje i koliko neki zavide što imamo uspeha. Ovde sam dan nakon što smo počeli da proizvodimo Sputnjik Ve vakcinu kao prva država na jugu Evrope. Da nemamo takvo rukovodstvo i politiku ne bismo imali to u trenutku kada mnoge razvijenije i jače zemlje nemaju vakcine i ne mogu da zaštite svoje građane“, zaključio je on.

Selaković je, nakon obraćanja, razgovarao sa srpskim privrednicima u prisustvu ambasadora Miroslava Lazanskog.

Ministar Selaković sutra nastavlja dvodnevnu posetu Rusiji, obilaskom moskovskog hrama „Hrista spasitelja“ i potom susretom sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom.

Zatim on će se sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a nakon sastanka biće održana zajednička konferencijia za novinare.

Izvor: T a n j u g

Nikola SelakovićMoskvaprivredniciAmbasada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva