:

:

TV Most

Foto: mfa.gov.rs

clock

Novembar 06, 2020   17:32

0

133

Selaković: Primarni mir, stabilnost i ekonomski prosperitet

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da su mir, stabilnost i ekonomski prosperitet primarni interes Srbije, kao i da trilateralna saradnja Beograda, Sarajeva i Ankare treba da se u većoj meri fokusira na zajedničke interese u polju ekonomije i infrastrukture.

Ekonomski aspekt trilateralne saradnje ima značajne potencijale, i zato je važno intenziviranje rada Trilateralnog trgovinskog komiteta, kao i organizovanja trilateralnih poslovnih foruma, rekao je Selaković na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Antaliji u razgovoru sa kolegama iz Turske i BiH Mevlutom Čavušogluom i Biserom Turković.

Na trilateralnom sastanku je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, konstatovano da su Srbija, Turska i BiH ekonomski veoma tesno povezane, što stvara prostor za investicije, ali i bolje infrastrukturno povezivanje.

Selaković je ocenio da razvoj infrastrukture jedan od najvidljivijih i najboljih efekata saradnje, a kao najvažnije projekte od zajedničkog interesa i primere dobre saradnje izdvojio je brzu saobraćajnicu - auto-put Beograd-Sarajevo-Beograd, kao i strateški važan međunarodni projekat "Turski tok".

Šef srpske diplomatije smatra da je trilateralni mehanizam saradnje Srbije, Turske i BiH važan za jačanje stabilnosti, bezbednosti i razvoja u regionu, da daje rezultate, i da očekuje aktivan pristup pristup sve tri strane procesu uz iskrenu opredeljnost za saradnju i jačanje međusobnog poverenja.

Selaković: Mini-Šengen pokretač dobrih stvari u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Antaliji sa generalnom sekretarkom Regionalnog saveta za saradnju (RŠ) Majlindom Bregu i poručio da je inicijativa „mini-Šengen” "okidač" za mnoge dobre stvari u regionu.

Selaković je istakao da „vašingtonski sporazum” i učešće Prištine u inicijativi „mini-Šengen“ ohrabruju, i izrazio nadu da će pridruživanje Podgorice i Sarajeva zaokružiti taj proces, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je sagovornici zahvalio na posvećenosti u pripremi nacrta „Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište 2021-2024“, koji je obuhvatio i ciljeve inicijative "mini-Šengen“, pokrenutu od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da je važno da svi u regionu pokušaju da nađu sličnosti i da u ekonomskom povezivanju i zajedničkim projektima prepoznaju svoju šansu.

„Smisao i osnovni motiv za unapređenje međusobne saradnje i bliže povezivanje u našem regionu jeste ukupan razvoj i modernizacija naših društava, odnosno dobrobit svih naših građana”, rekao je Selaković, navodi se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Nikola SelakovićAntalijaSArajevoBiHTurska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva