:

:

TV Most

Foto: MFA

clock

Septembar 21, 2021   21:26

0

139

Selaković razgovarao u Njujorku sa ministrima spoljnih poslova Tunisa i Estonije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je u Njujorku aktivnosti na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN sastankom sa ministrom inostranih poslova Tunisa Otmanom Žerandijem. Selaković je razgovarao i sa ministarkom inostranih poslova Estonije Evom Marijom Lijmets, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Nikola Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Tunisa bliski i prijateljski, posebno podsetivši na njihov istorijat u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, gde su vodeću ulogu imali predsednici Tito i Habib Burgiba.

Selaković je rekao da je zadovoljan što je ministar Žerandi potvrdio da će predovoditi delegaciju Tunisa, jednu od osnivača Pokreta nesvrstanih, i uzeti učešće na komemorativnom skupu 11. i 12. oktobra u Beogradu, povodom obeležavanja 60. godina od Beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih.

Poručio je da je Srbija opredeljena za nastavak političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou sa Tunisom i s, tim u vezi, kazao da se nada će se tokom sledeće godine realizovati poseta ministra Žerandija Srbiji.

Dodao je da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede, trgovine, infrastrukture, odbrane i bezbednosti.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio Tunisu na principijelnoj poziciji i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.

Ministar Žerandi zahvalio je na prijateljskoj i nesebičnoj pomoći Srbije Tunisu u vidu donacije vakcina protiv kovida 19.

Zahvalnost Estoniji na podršci evropskim integracijama Srbije

Selaković je na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku razgovarao sa ministarkom inostranih poslova Estonije Evom Marijom Lijmets.

Ocenio je da su bilateralni odnosi su dobri i bez otvorenih pitanja, i izrazio spremnost za njihovo dalje unapređenje.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Estoniji na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije.

Istakao je da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije i upoznao je estonsku ministarku o reformskom procesu u Srbiji.

Selaković je, kako se navodi, informisao ministarku Lijmets o dijalogu Beograda i Prištine i aktuelnoj situaciji na terenu, podsetivši da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Priština to ne čini više od sto meseci i uvodi jednostrane mere.

Naglasio je da Srbija ostaje posvećena dijalogu, stabilnosti i očuvanju mira, kao i stvaranju uslova za ekonomski rast svih u regionu, što čini kroz inicijativu "Otvoreni Balkan".

Šef srpske diplomatije upoznao je estonsku ministarsku i sa ekonomskim reformama i uspesima Srbije u proteklih sedam godina.

Istakao je da je Srbija opredeljena za jačanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene sa Estonijom.

Izvor: RTS

Nikola SelakovićTunisEstonijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva