:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 01, 2021   15:05

0

245

Selaković sa Di Majom: Srbija ključna na Zapadnom Balkanu

Italija smatra Srbiju ključnom zemljom za stabilizaciju Zapadnog Balkana i konstruktivan pristup koji je Beograd pokazao prethodnih godina, doprineo je da se naprave značajni pomaci unapred, izjavio je danas u Rimu šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo posle sastanka sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Selaković je ocenio da je Srbija svojim društvenim i ekonomskim razvojem pokazala da zemlje Zapadnog Balkana mogu da se razvijaju i ostvaruju evropske standarde.

Dvojica šefova diplomatija su danas u Rimu potpisali dokument o saradnji dva ministarstva, a razgovarali su o bilateralnoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine i međusobnoj pomoći u pandemiji korona virusa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u italijanskom Ministarstvu spoljnih poslova, Luđi Di Majo je još jednom ukazao na odlične bilateralne donose, navodeći da Italija smatra saradnju sa Beogradom strateškom.

"Srbija konkretno pomaže region Zapadnog Balkana i ja sam u vezi sa tim želeo lično da se zahvalim ministru Selakoviću. Razgovarali smo o evropskim integracijama Srbije i Italija taj put podržava. Smatramo da je Srbiji mesto u Evropi”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Italija je izrazila očekivanje da Srbija intenzivira svoje reforme u smislu pridruživanja EU, naročito kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine.

"Ohrabrio sam obe strane da na konstruktivan način sarađuju, naročito zahvaljujući i prisustvu visokog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka. Mi smatramo da je moguće ostvariti ovaj cilj, ali potrebno je da se svi uključe intenzivno”, rekao je Di Majo.

Šef italijanske diplomatije je zahvalio srpskom narodu, Vladi Srbije i predsedniku, jer su pomogli Italiji u najtežem trenutku pandemije, poručujući da oni to neće zaboraviti.

"Uvek ćemo se sećati toga i to još više pojačava naše prijateljstvo, ne samo među vladama i među institucijama, već između naša dva naroda", istakao je Di Majo.

Selaković je kazao da je sa svojim kolegom razgovarao i o rešavanju teških kompleksnih regionalnih pitanja i problema.

Zahvalio je italijanskom kolegi na tome što je rekao da je Srbija ključna zemlja u regionu za napredak na svim poljima i da su sve oči uprte u našu zemlju koja je, kako kaže, svojim razvojem i reformama pokazala da mogu da se ostvaruju evropski standardi.

Selaković je još jednom iskazao zahvalnost Italiji zato što od početka podržava Srbiju na evropskom putu.

"Zahvalio sam na principijalnoj i čvrstoj podršci otvaranju svih neotvorenih poglavlja za koja smo spremni, kao i podršci kako datoj Srbiji, tako i drugim zemljama sa Zapadnog Balkana, da svoju budućnost mogu da planiraju i vide u okvirima EU kao punopravne članice”, rekao je on.

Bilo je reči i o održavanju četvrte zajedničke sednice dveju vlada u Srbiji u oktobru, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli.

"Ohrabruje vest da će biti obnovljeni avio letovi između Beograda i Rima i da će mogućnost za realizaciju takve posete, ali ne samo te, već i nastavka naše dobre privredne sardnje i dolaska većeg broja investitora biti itekako olakšan", poručio je ministar.

Selaković kaže da je Di Maja upoznao šta je Srbija uradila po pitanju ekonomskih i društvenih reformi, kao i šta je sve urađeno u prethodnih pet mesecu na polju jačanja vladavine prava.

Među temama bili su i takozvani digitalni zeleni sertifikati za kretanje u vreme pandemije, rekao je Selaković i dodao da je Di Maja obavestio o sporazumu Srbije sa Grčkom o neometanom kretanju naših vakcinisanih građana.

On je zahvalio Italiji na pomoći u pandemiji koja je Srbiji poslala svoje stručnjake, a podsetio je i da je Italija za Srbiju jedan od najvažnijih partnera, kako političkih tako i ekonomskih.

Selaković je naveo da je u prošloj godini trgovinska razmena sa Italijom bila 3,5 milijarde evra.

Selaković i Di Majo potpisali su danas dokument o saradnji dva ministarstva, a prisustvovali su i potpisivanju Memoranduma o razumevanju između dve zemlje o zapošljavanju članova porodica diplomatsko-konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Izvor: T a n j u g

Nikola SelakovićLuiđi di MajoItalijaSrbijaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva