:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 17, 2021   19:46

0

75

Selaković se sastao sa Hrizostomom i posetio Staru crkvu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na kraju prvog dana posete Bosni i Hercegovini sastao se sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostom sa kojim je razgovarao o stanju Srba u Sarajevu i celoj Mitropoliji dabrobosanskoj.

Selaković je posle razgovora sa mitropolitom Hrizostom izrazio zadovoljstvo što je posetio Mitropoliju koja je među prvima osnovana u okviru Srpske pravoslavne crkve - 1219. godine.

„Drago mi je što sam danas bio u prilici da budem gost mitropolita Hrizostoma, da ga saslušam o istoriji Mitropolije dabrobosanske, stradalne, ali i slavne Mitropolije, koja pamti sjajne, ali i teške dane, a koja i dan danas opstaje na ovim prostorima, kako na teritoriji Federacije BiH, tako i na teritoriji Republike Srpske“, kazao je Selaković.

Istakao je da je Srpska pravoslavna crkva kroz vekove bila stub opstanka srpskog naroda i podsetio da je postojala i onda kada nije postojala srpska država.

„SPC je očuvala nacionalnu svest, veru među ljudima“, naglasio je Selaković.

Prema njegovim rečima, i danas među malobrojnim Srbima u federalnom delu Sarajeva, ali i u Istočnom Sarajevu i u Foči i drugim krajevima BiH, mitropolit Hrizostom služi Bogu i rodu, a na zvaničnicima Srbije i njemu kao ministru spoljnih poslova, čija je briga i briga o Srbima i van Srbije, zadovoljstvo je da ga sasluša o tome kako može da se pomogne i šta može da se učini da se poboljša položaj srpskog pravoslavnog naroda, ali i Crkve.

Istakao je da će u budućnosti delovati još više na tom planu.

Naveo je da se tokom razgovora sa mitropolitom upoznao sa aktuelnim problemima i kako mogu zajednički da pokušaju da ih rešavaju.

„Reč je o problemima koji traju decenijama i ne možete ih rešiti za jedan dan ili na jednom sastanku, ali kada nastupamo združenim snagama, kada se zajedno za nešto borimo, onda je mnogo veća šansa da u tome uspemo“, poručio je šef srpske diplomatije.

Mitropolit Hrizostom je naveo da su tokom razgovora razmenili ideje, misli i razmišljanja o stanju Srba u Sarajevu i celoj Mitropoliji.

Izrazio je zadovoljstvo time što je i Selaković poreklom iz te Mitropolije pre nego što je odvojena od Mitropolije Milesevske i zahvalio mu se na svemu dobrom što čini, kako je rekao, za srpsku Crkvu, srpski narod, pre svega za Srbiju.

„Zahvalan sam mu i za dobre odnose koje treba da razvijamo kao Srbija i Bosna i Hercegovina na nivou da svima bude dobro i srpskom i bošnjačkom i hrvatskom narodu“, naveo je mitropolit Hrizostom.

Nakon sastanka sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, ministar Selaković je posetio Staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji, odnosno crkvu Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, koja je utemeljena pre šestog veka, a prvi dokument o obnovi te Crkve datira iz 12. veka.

Stara pravoslavna crkva je obnavljana nekoliko puta iz temelja u periodu od 15. do 18. veka, a po predanju i arheološkim podacima potiče iz srednjeg veka.

Pisanih tragova o njenom postojanju u to vreme nema, a na osnovu carigradskih deftera iz 1485. i 1489. godine može se pretpostaviti da je u to vreme postojala crkva u Sarajevu, iako se ona u defterima ne spominje, navedeno je sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Nije poznato ko je ktitor crkve, a narodno predanje je pripisuje Andrijašu, bratu Kraljevića Marka.

U 17. veku crkva je tri puta stradala od požara, a nakon što su sanirane posledice poslednjeg požara iz 1656. godine crkvi je poklonjen polijelej, dva kamena svećnjaka pred oltarom i novi drveni ikonostas u rezbariji.

I u 18. veku crkva je dva puta oštećena u požarima, a od poslednjeg saniranja štete 1793. godine do 1982. kada je generano renovirana nije bilo značajnijih radova na njoj.

Najveću umetničku vrednost u Staroj crkvi ima drveni ikonostas u rezbariju iz 17. veka sa ikonama zografa Radula ili Avesaloma Vujičića iz 1674., Maksima Tujkovića iz 1734. godine i nepoznatog baroknog slikara iz 18. veka.

U Staroj crkvi se čuva ruka Svetog Tekle, delovi moštiju Svetog Patelejmona, Makrine i Jakova Persijanca, a u ženskoj crkvi je smešten detinji kovčeg sa moštima.

Izvor: T a n j u g

Nikola SelakovićHrizostomSarajevo BiHMitropolija dabrobosanska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?