:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 03, 2022   13:02

0

136

Selaković: Srbija i Sveta Lucija unapređuju bilateralne odnose

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova, međunarodne tgovine, civilnog vazduhoplovstva i dijaspore Svete Lucije Alvo Romanus Babtist sastali su se danas u Beogradu, gde su razgovarali o unapređenju birateralnih odnosa dvaju zemalja i potpisali tri dokumenta o saradnji i prijateljstvu između dve države.

Nakon završenog sastanka ministri su potpisali Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Svete Lucije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i Memorandum o razumevanju dva ministarstva o prijateljstvu i zajedničkoj saradnji.

Takođe, u zgradi Ministarstva spoljnih poslova danas je potpisan i Memorandum o saradnji u oblasti kulture između Vlade Srbije i Svete Lucije.

Ministar Selaković ovom prilikom je rekao da je ovo prva i istorijska poseta zvaničnika ove prijateljske karibske zemlje Srbiji.

Istakao je da je sa svojim kolegom razmenio mišljenja o najvažnijim pitanjima o naše dve zemlje što će doprineti razvoju odnosa i naveo da je uputio ministra iz Svete Lucije u političku i ekonomsku situaciju naše države.

"Iskoristio sam priliku da informišem ministra o opšte unutrašnjoj situaciji u Srbiji, o društvenim i ekonomskim prilikama, kao i o uspesima napretka Srbije, koja je u poslednje dve godine najbrža rastuća ekonomija Evrope", kazao je Selaković.

Dodao je da je bilo reči i o perspektivi naše zemlje u evrointegracijama, ali i o situaciji u južnoj pokrajni Srbije, Kosovu i Metohiji.

Selaković je naglasio da je ovaj sastank bio prilika da se razmotre pitanja bilateralnih odnosa između Srbije i Svete Lucije, ali i svih mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, kulture, prosvete, sporta i turizma.

Osvrnuo se na akademski program koji je organizovan u našoj zemlji "Svet u Srbiji" i izrazio zadovoljstvo što u ovoj školskoj godini u Beogradu studira jedan student iz Svete Lucije.

"Ohrabrujemo naše prijatelje iz Svete Lucije da u narednim godinama budu još zainteresovaniji, a mi ćemo se potruditi da u narednim godinama obezbedimo više stipendija za sve zainteresovane da studiraju u Evropi, da stidiraju u našim Univerzitetima", kazao je šef srpske diplomatije.

Ministri su se usaglasili da Srbija i Sveta Lucija imaju ekonomsku saradnju na niskom nivou i zaključili da postoje načini da se saradnja dve zemlje u ovom domenu podigne na viši nivo.

Selaković je kazao da se na sastanku razgovaralo i o modalitetima učešća u radu Regionalnih organizacija u zapadnoj hemisferi čiji je Sveta Lucija član, a Srbija u većini njih ima status posmatrača.

Ministar je najavio da će Srbija kroz svoju aktivnu ulogu nastaviti da promoviše interese za jačanje saradnje sa državama iz ovog dela sveta.

"Iako smo geografski udaljeni, vezuju nas zajedničke vrednosti kojima smo posvećeni - želja da živimo u onom svetu koji se razvija u miru i duhu saradnje među državama i multilateralizma", kazao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova, međunarodne trgovine civilnog vazduhoplovstva i dijaspore Svete Lucije Alvo Romanus Babtist rekao je u obraćanju nakon sastanka da mu je izuzetno zadovoljstvo što je došao u posetu svom kolegi, prijatelju i bratu u Beograd.

On je istakao da se moraju obezbetiti uslovi da dve zemlje svoju saradnju podignu na viši nivo, kako bi se budućim generacijama stvorili bolji uslovi za rad, obrazovanje i razmenu dobara.

Poručio je da geografska razdaljina neće sprečiti prijateljske zemlje da se zajedno razvijaju i razmenjuju iskustva.

"Moramo da razmotrimo sve mogućnosti za razmenu ideja i iskustava, kako bi budućim generacijama ostavili bolji svet", rekao je ministar iz Svete Lucije.

Izvor: T a n j u g

SrbijaSveta LucijaSelakovićAlvo Romanus Babtist
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva