:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 06, 2020   12:30

0

111

Selaković: Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je danas da Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, koje vidi kao nerazdvojne od njenih evropskih integracija.

"Srbija je sa svoje strane preduzela odlučne korake kako bi svoje zakonodavstvo uskladila sa propisima Evropske unije, sprovodeći vrlo konkretne reforme kako bi u potpunosti postala prostor slobode, bezbednosti i pravde", rekao je Selaković obraćajući se učesnicima neformalnog sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) u Antaliji.

Kako je rekao, Srbija je, uporedo sa ostalim učesnicama iz jugoistočne Evrope, gradila prostor poverenja i međusobnog razumevanja ne bi li geopolitičko područje zajedno sazrelo u odgovorima na zajedničke izazove i probleme.

Selaković je istakao da se nalazimo u tački gde je proces evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana nepovratan, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

"S ponosom mogu da kažem da je uz pomoć naših evropskih partnera danas dosegnut visok nivo međusobnog uvažavanja i razumevanja, što je naročito bilo evidentno tokom prvih meseci krize koju je globalno, ne samo regionalno, izazvala pandemija Kovid-19", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije izrazio je uverenje da je region, zahvaljujući spremnosti da zajednički odgovori na globalne izazove poput pandemije, ima kapacitete za mnogo više, što potvrđuju i brojni regionalni projekti, od kojih su mnogi proistekli iz dogovora ostvarenih u okviru "Berlinskog procesa".

Nova Vlada Srbije će, kako je rekao, u saradnji sa partnerima u regionu, i u skladu sa Berlinskim procesom, nastaviti svoje aktivnosti u implementaciji inicijative "mini-Šengen".

"Ova inicijativa zapravo predstavlja ubrzanje Berlinskog procesa, što bi trebalo da stvori povoljne uslove za pomirenje i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu, što je i osnova postojanja snažnih ekonomija i dostizanja boljeg životnog standarda za sve stanovnike zapadnog Balkana. Istovremeno, uspostavljanje četiri ključne slobode na kojima se zasniva i Evropska unija, dovešće do ubrzanja ekonomskog rasta u regionu", kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, preferencijalna saradnja u domenu zdravstva između učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i dalje predstavlja neistražen prostor s obzirom na kapacitete kojima raspolažemo.

"Republika Srbija ostaje otvorena za sve konstruktivne predloge koji mogu doprineti saradnji i razumevanju kako bi sve učesnice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, ne samo identifikovale zajedničke interese, jer oni jesu umnogome definisani, već iznedrile zajedničke mehanizme za odgovor na izazove po naš region", zaključio je Selaković.

Tema sastanka u Antaliji je "Načini jačanja saradnje u Jugoistočnoj Evropi zasnovane na iskustvu sa pandemijom COVID-19 u regionu".

Sa ministarkom BIH o "mini-Šengenu"

Nikola Selaković je u razgovoru sa ministarkom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković rekao da je Srbija dosledno opredeljena realizaciju inicijative "mini-Šengen".

Selaković je, tokom susreta u Antaliji, na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), konstatovao da bi se zajedničkim ekonomskim razvojem relaksiralo i rešavanje političkih pitanja u regionu.

Sagovornici su konstatovali da se mora pronaći snage za prevazilaženje nesuglasica iz prošlosti i veću okrenutost budućnosti, kao i intenzivniju saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima. Ministar Selaković je izrazio nadu da će inicijativa "mini-Šengen" uskoro profunkionisati u punom formatu.

Na sastanku je bilo reči i o otvaranju Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, a ministri Selaković i Turković razmenili su pozive za zvanične posete u narednom periodu.

Izvor: Танјуг

SelakovićBisera TurkovićBiHSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva