:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 02, 2020   13:21

0

33

Selaković: Srbija za produbljivanje odnosa sa Britanijom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ministarkom za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, Vendi Morton, i istakao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje bilateralnih odnosa i saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Šef diplomatije je poručio da bi tome doprineo intenzivniji politički dijalog na visokom nivou i iskazao je zadovoljstvo što je nedugo nakon njihovog telefonskog razgovora došlo do posete ministarke Morton Beogradu i izrazio nadu da će u posetu Srbiji uskoro doći i šef britanske diplomatije Dominik Rab, kao i da će britanski premijer, nakon 40 godina, posetiti Srbiju.

Naš interes je da odnosi Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva budu ojačani, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, rekao je ministar Selaković, i naglasio da je neophodno usmeriti napore ka unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje, gde ima mnogo neiskorišćenih potencijala, saopstilo je Ministarstvo.

Ministar Selaković je istakao da članstvo Srbije u EU ostaje naše strateško opredeljenje i jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih ciljeva i da nova Vlada Srbije ostaje na proevropskom putu, zahvalivši Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci koju pruža evrointegracijama Srbije.

Selaković je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, da za Beograd to znači postizanje održivog kompromisnog rešenja, ali da veliki problem predstavlja to što Priština, i nakon 2.784 dana od potpisivanja, odbija da primeni Briselski sporazum u delu koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština, koji čini 40 odsto tog sporazuma.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je od našeg ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i intenziviranje saradnje zemalja Zapadnog Balkana, ističući pre svega značaj inicijative „mini šengen“, pokrenute od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja će region učiniti kompetitivnijim za investiranje i obezbediti ekonomske i političke benefite.

Ministarka Morton ocenila je u razgovoru da su kvalitetni odnosi Srbije sa susednim državama ključni za budućnost regiona.

Radujemo se nastavku bilateralne saradnje na zajedničkim prioritetima i izazovima, uključujući i prioritetnu konferenciju UN za klimatske promene, čiji će Ujedinjeno Kraljevstvo biti domaćin u 2021. godini, rekla je ministarka Morton.

Izvor: Танјуг

SelakovićSrbijaVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva