:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2021   12:36

0

151

Selaković sutra u UN i o jednostranim potezima Prištine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sutra će u Nujorku u Ujedinjenim nacijama imati priliku da govori i o jučerašnjoj akciji na severu pokrajine u kojoj je Priština upotrebila i vatreno oružje, i to na sednici Saveta bezbednosti na kojoj će biti razmatran redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Sednica na kojoj će šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin, prestaviti izveštaj, mesto je na kome će ministar Selaković pred članicama SBUN moći da govori i o brojim jednostranim potezima Prištine, poput jučerašnjeg kada su pod lažnim izgovorom da odgovaraju na krijumčarenje, naoruzane kosovske specijalne snage koristile šok bombe i vatreno oružje, pri čemu je jedan Srbin teško povređen, a desetak njih lakše.

Šef srpske diplomatije na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, biće u mogućnosti da upozori na unilateralno delovanje Prištine kao najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja, a jedan od takvih ptrištinskih poteza bila je i nedavna situacija na administrativnim prelazima.

Upravo zato ministar je pred polazak u Nujork, govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja KiM u SBUN i predstojećoj sednici posvecenoj radu UNMIK-a, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, buduci da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković će sutra na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavljla da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Sednica će biti prilika da ministar izrazi zabrinutost što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, imajući u vidu da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnicki motivisanih incidenata.

U svetlu svih tih dešavanja, ministar će još jednom naglasiti da je za Srbiju od kljucne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom iako se SAD zalaže da se mandat misije privede kraju.

Sednica SBUN prilika je da se još jednom kaže da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja i da naglasi da je od potpisivanja Briselskog sporazuma proslo osam godina, i da za tačno 3.100 dana nije došlo do napretka u sprovodenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Prethodna sednica SB UN na kojoj se u aprilu razmatrao izveštaj o radu UNMIK-a i stanje na Kosovu ostala je upamćena jer je ubrzo po početku prekinuta, zato što su prilikom govora ministarke spoljnih poslova Donike Gervale bili vidljivi simboli Kosova, zbog čega je reagovao predstavnik Rusije tražeći da se zastava ukloni.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva