:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 25, 2021   12:24

0

221

Selaković u Sloveniji, gradiće se Muzej istorije Srba u Beloj Krajini

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je danas zvaničnu posetu Sloveniji obilaskom srpskih sela Milići i Bojanci, u Beloj Krajini, u kojoj žive potomci Srba uskoka još od 16. veka.

Selaković je izrazio zadovoljstvo što je svoju prvu posetu Sloveniji započeo baš u tom kraju, sa potomcima Srba.

"Razgovarali smo o tome kako dobro i lepo žive u zajedništvu i slozi sa svojim prijateljima i komšijama Slovencima, kako daju primer čitavom Balkanu i ovom delu Evrope o mogućnosti zajedničkog života ljudi različite nacionalnosti i veroispovesti, ali i čuvaju predanje o svojim precima koji su pre 500 godina čuvali granicu hrišćanske Evrope koja se tada nalazila u ovom kraju", rekao je Selaković.

Ministar je rekao da će podržati ideju da se u Milićima napravi Muzej belokrajinskih Srba.
Zahvalio je biznismenu Stanojlu Vajoviću i županu opštine Černomelj, Andreju Kavčiču, kako je rekao, velikom srpskom prijatelju spremnom da podrži ideju o Muzeju.

"Biznis asocijacija Srba u Sloveniji je obezbedila plac, radi se projekat, a Ministarstvo će preko Uprave za dijasporu i ambasade u Ljubljani podržati ovu ideju", rekao je Selaković.
Šef srpske diplomatije na naveo da se paralelno sa izgradnjom odvija naučno-istraživački rad na izradi publikacije o istoriji naših sunarodnika u ovom kraju Slovenije.

"Mi ovde imamo sačuvane registre naših doseljenika uskoka iz 1551. godine sa imenima i prezimenima i brojem članova porodice, što su neverovarni istorijski dokazi koje želimo da sakupimo ovde i da svako od Srba koji ovde boravi turistički dođe u muzej i vidi koliko je stara istorija Srba u Sloveniji i koliko smo se borili za očuvanje našeg imena i krsne slave, a uvek spremni da sa svima koji su različiti od nas živimo u miru i slozi", naglasio je Selaković.
Srbi u Beloj Krajini žive u četiri sela - Mirindol, Milići, Bojanci i Paunovići.

Najstariji pisani izvor o njihovom prisustvu u ovim krajevima potiče iz 1530. godine.
Prema popisu Dravske banovine iz 1931. godine, u Beloj Krajini je živelo 6.745 pravoslavnih Srba, a sada se procenjuje da ih ima nekoliko stotina u sva četiri sela.

Prema najnovijim procenama, u Sloveniji ima oko 30.000 Srba.
Preciznih podataka nema, jer na poslednjem popisu 2011. godine nije postojala mogućnost da se stanovnici Slovenije izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

Srpska zajednica u ovoj zemlji traži da na ovogodišnjem popisu to bude omogućeno.

Izvor: Танјуг

SelakovićSlovenijaBela Krajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva