:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2021   19:38

0

67

Selaković: Važna podrška Poljske, očekujemo posetu predsednika Dude

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je za Srbiju veoma važna principijelna i čvrsta podršku Poljske evropskom putu Srbije i naglasio da treba nastaviti saradnju sa tom zemljom bilateralno, ali i regionalno sa Višegradskom grupom.

Selaković je u Varšavi, gde boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Poljskoj, rekao da Srbija od te države može mnogo da nauči i da je Poljska jedan od najboljih primera bivše socijalističke države koja se opredelila za evropske intergacije i istrajala na evropskom putu.

"Poljska je po ulasku u EU maksimalno iskoristila sve prednosti koje Brisel pruža i došla do toga da predstavlja jednu od prvih šest država po ekonomskoj snazi", rekao je Selaković novinarima posle sastanka sa državnim sekretarom i šefom Biroa za međunarodnu politiku u Kabinetu predsednika Poljske Kšištofom Ščerskim.

Šef srpske diplomatije prethodno se sastao sa predsednicom Sejma, donjeg doma poljskog parlamenta, Elžbjetom Vitek, a imao je odvojeni sastanak i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Sejma Marekom Kuhčinjskim, a kako je rekao, teme današnjih sastanaka su bile bilateralna saradnja Srbije i Poljske, podrška Poljske evropskom putu Srbije, produbljivanje ekonomske saradnje dveju zemalja.

"Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima vezanim za stanje na Zapadnom Balkanu i na koji način Poljska svojom aktivnom ulogom i aktivnim stavom može da pomogne čitavom regionu, a naravno i Srbiji", naveo je Selaković.

Mnistar je kazao da je na sastanku sa Ščerskim dogovoreno da počnu pripreme za posetu predsednika Poljske Andžeja Dude Srbiji.

"Izuzetno je važno da predsednik Duda u što skorije vreme poseti našu zemlju, kao i da se tom prilikom organizuje biznis forum koji će doprineti da poljski investitori, kod kojih psotoji ozbiljno interesovanje da ulažu u srbiju, u što većem broju dolaze u našu zemlju", rekao je Selaković.

Dodao je da je od poljskih zvaničnika čuo čestitke Srbiji kada su u pitanju, ne samo međunarodni odnosi i regionalna pitanja, već pre svega reforme koje su omogućile ubrzani ekonomski rast Srbije, a što je, istakao je Selaković, rezultat politike predsednika Aleksandra Vučića.

Šef srpske doplomatije sutra će se sastati sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rauom, a imaće odvojeni sastanak i sa poljskim ministrom za evropske poslove u Kancelariji premijera Konradom Šimanjskim.

Selaković će razgovarati sa mitropolitom varšavskim i cele Poljske Savom.

Izvor: T a n j u g, TV Most

Nikola SelakovićPoljskaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva