:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2021   21:58

0

87

Selaković: Važno da proširenje ostane visoko na agendi EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Briselu sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem.

Kako je saopštilo resorno miistarstvo, Selaković je poručio da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, istakavši da smo maksimalno posvećeni strukturnim reformama, ali i da naši rezultati nisu praćeni odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Ocenio je kao veoma značajno to što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivnije intoniran u poređenju sa prethodnim, i dodao da nas ohrabruje preporuka za otvaranje klastera 3 i 4.

Selaković je preneo da sa velikom pažnjom pratimo svaku razmenu mišljenja u vezi sa reformom EU i naporima za njeno jačanje, ali da očekujemo da proces proširenja ne bude zapostavljen, već paralelan.

Prema njegovim rečima, važno je da region dobije ohrabrenje na evropskom putu, i da novi rezultati u pregovorima sa državama kandidatima i budućim kandidatima ne izostanu do kraja aktuelnog slovenačkog predsedavanja Savetu EU.

Selaković je istakao da je EU već duže od dve decenije najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, naglasivši da smo zahvalni što smo deo Ekonomskog i investicionog plana i da je to jedan od pokazatelja da je naš region visoko na agendi evropske administracije.

Šef srpske diplomatije rekao je da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da svojim angažovanjem doprinosimo miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, dodavši da Evropska komisija duži niz godina prepoznaje angažman Srbije u regionalnoj saradnji.

Naveo je da je okosnica za unapređenje regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje i s tim u vezi ukazao na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“.

Sagovornici su se osvrnuli i na izazove u borbi protiv pandemije korona virusa, a Selaković je posebno zahvalio na tome što je EU danas usvojila odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

Istakao je da će ova veoma značajna odluka olakšati putovanja građanima Srbije u zemlje EU.

Šef srpske diplomatije se prethodno u Briselu sastao i sa potpredsednicom Evropske komisije Verom Jurovom, koju je upoznao sa reformskim procesima u Srbiji u proteklih nekoliko godina, a pre svega sa ekonomskim rezultatima koji Srbiju svrstavaju među najbrže rastuće evropske ekonomije.

Sealković je sagovornicu upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, a posebnu pažnju je posvetio najnovijoj seriji jednostranih akata Prištine, naglasivši opasnost koju takvo delovanje može imati po regionalnu stabilnost.

Izvor: Танјуг

SelakovićVarheljiEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva