:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Avgust 19, 2020   9:34

0

296

Selaković: Zaštita srpskih svetinja je prioritet svih državnih organa

Vlada Srbije će uz podršku Srpske pravoslavne crkve formirati Specijalni tim za zaštitu svetinja, odnosno srpske i hrišćanske duhovne baštine, na prostorima na kojima živi srpski narod. Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković gvorio je za RTS ko će činiti taj tim i kako će zaštiti srpsko kulturno nasleđe.

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je posle najave predsednika Vučića, stvoreno veliko interesovanje javnosti za taj specijalni tim, za njegov sastav i zadatke.

Kako je rekao, zadatak tima biće rad na zaštiti kulturne, istorijske i duhovne baštine, svega onoga što narod zove svetinjama, "tamo gde su ugrožene fizički, pravno, po pitanju identiteta, originalnosti, nastanka i porekla".

Tim će biti formiran u saradnji sa SPC, uz blagoslov partijarha i Sinoda, rekao je Selaković i dodao da će pored predstavnika crkve u njemu biti i ljudi iz struke, zaštitati, istoričari, istoričari umetnosti i svi oni koji mogu da doprinesu svojim radom.

Naveo je da će biti i prilike za angažovanje određenih ličnosti i stručnjaka po poizvu, jer nije svaka svetinja ista.

Selaković je napomenuo da je to polje toliko široko i da država u prethodnim vremenima nija poklanjala nikakvu ili je poklanjala nedovoljnu pažnju ovim pitanjima.

"Naše je da alarmiramo javnost" 


Na pitanje o izgradnji puta kod manastira Visoki Dečani, Selaković je naveo da je predsednik konkretno rekao da će to postaviti kao jednu od najbitnijih tema prilikom obnovljenih razgovora u Briselu.

"Naše je da alarmiramo javnost i govorimo o tome u međunarodnim, ne samo domaćim okvirima", rekao je Selaković.

Podsetio je i da je predsednik Vučić, prilikom posete Vatikanu, papi poklonio monografiju o Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Novom Brdu, u trenutku kada se otvorilo pitanje identiteta te crkve.

"Mi smo izašli sa unapred pripremljenom ozbiljnom naučnom ekspertizom", naveo je Selaković.

Ističe da će se raditi takve stvari i da bi trebalo alarmirati stručnu i političku javnost tamo gde su spoemnici srpske kuluturne baštine ugroženi.

"Ako šef države jednu temu postavi tako visoko i da joj tako visok značaj, onda je to imperativ za rad svih državnih organa", rekao je generalni sekretar predsednika. 

Država brine o identitetskim pitanjima


Selaković je ukazao da nije reč samo o zaštiti svetinja, već je istakao da danas drugačije izgledaju Studenica, Sopoćani, Manasija...

Kaže da država pokazala da brine o identitetskim pitanjima.

Kako navodi, završava se i Hram Svetog Save, a reč je o najvećoj površini pod mozaikom na svetu. Dodaje i da se podiže spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države.

"Neko je trebalo da omogući da država dođe u ekonomsko stanje i izvršava te velike zadatke", rekao je Selaković uz napomenu da je, uze ekonomske prilike, sazrela i politička volja da Srbija pokaže da srpski narod duboko baštini svoju kulturu, istoriju i državnost. 

Izvor: RTS

Nikola SelakovićVisoki DečaniSPCKosovo i Metohijakulturna baština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva