:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2019   19:47

0

189

Seljimi: Izaslanik EU ne bi trebalo da bude iz zemlje koja nas nije priznala

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi najavio je, da će Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, imenovati slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka na mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije.

"Saznao sam iz tri različita izvora, da Borel ozbiljno razmišlja o imenovanju Miroslava Lajčaka za izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije. Ministar Lajčak je cenjen, ali mislim da specijalni izaslanik ne bi trebalo da bude iz zemlje koja nas nije priznala", napisao je Seljimi na svom Tviter profilu.

Da EU treba da imenuje specijalnog predstavnika za dijalog između Prištine i Beograda, izjavio je i poslanik CDU i novi izvestilac Saveta Evrope za Kosovo Peter Bejer, tokom nedavne posete Kosovu i sedištu Demokratskog saveza Kosova.

Do sada su specijalne predstavnike za dijalog između Kosova i Srbije imenovale Sjedinjene Američke Države. Stejt Department je imenovao Metjua Palmera, dok je američki predsednik Donald Tramp imenovao ambasadora Ričarda Grenela.

Sve strane zainteresovane za nastavak dijaloga, Francuska, Nemačka, SAD i Evropska unija, čekaju stvaranje novih institucija na Kosovu, kako bi se započeli napori da se strane vrate za pregovarački sto.

Ukoliko Lajčak bude postavljen za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije, bio bi prvi put da dve ključne figure EU za dijalog dolaze iz dve zemlje, koje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova, Žozep Borel iz Španije i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMSeljimiBorelLajčakizaslanik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva