:

:

TV Most

Foto: Novosti online

clock

Januar 18, 2020   8:07

0

120

Selo Novake: Stare bezbednosne muke povratničkih porodica

Spasi Andrijeviću, iz Novaka kod Prizrena, nepoznate osobe su u noći između 14. i 15. januara ukrale blizu dve tone pšenice i nešto ječma uskladištene u objektu osnovne škole u tom povratničkom selu. Kako je za Kosovo Onlajn potvrdio Andrijević, počinioci su prerezali katance na ulaznim vratima škole, a potom uredno naslagane džakove žita izneli kroz prozor.

U krađi su najverovatnije učestvovale dve osobe, procenjuje Andrijević, navodeći kao dokaz vidljiv trag koji su počinioci ostavili za sobom.

“Tu sam ostavio negde oko dve tone što pšenice što ječma, za ishranu svoje stoke i živine koju svake godine držim kod kuće. Nažalost, ovog puta da bih prehranio živinu i stoku moraću pored berićeta, kojeg sam imao, da kupim hranu po bio kojoj ceni. 

Od 2004. kada smo se vratili, prvi slučaj krađe žita je bio ove godine, što znači da više tu ne bi trebalo da ga držim", konstatuje Andrijević.

Slučaj krađe je prijavljen policiji, ali se vlasnik pokradenog žita ne nada bilo kakvom ishodu.

“Istog mometa slučaj sam priajvio policiji koja je negde nakon sat vremena došla, navodno da izvrši uviđaj. Međutim, nemam poverenja da će oni pronaći počinioce ovog dela. Ko i ranije što je bilo prijavljivano, a nikad nije pronađen niko i nije odgovarao za to što je počinjeno”, napominje taj domaćin. 

Iste večeri lopovi su prerezali katanac i na vratima seoske ambilante u školskom objetku i iz nje odneli otoman. Ambulanta u Novakama je više puta obijana zbog čega danas nije u funkciji.

Na podu leže razbacani lekarski uputi i medicinski obrasci kao i kasete za čuvanje sterilnog materijala, dok su na zidu ispisane poruke.

“Kada smo primetili razbijene prozore i uništene katance na ulaznim vratima, ušli smo unutra i videli da je i ovaj katanac koji je bio za obezbeđenje ulaznih vrata na ambulanti takođe uništen. Iz ambulante iza paravana stajao je krevet koji je nestao”, prepričava Andrijević.

Posle jednog od poslednjih obijanja ambulante, kada je razbijen prozor, medicinske ekipe iz Orahovca i Štrpca koje obilaze ovdašnje Srbe više ne navraćaju u nju. Preglede stanovništva obavljaju po kućama, potvrđuju Srbi iz Novaka.

Ovo nije prvi slučaj krađe kod domaćina Spase Andrijevića. Lopovi su mu i pre nekoliko godina urkali više od 50 litara rakije i vina, kosačicu, aparat za zavarivanje, motornu testeru i drugi skupoceni alat.

Meštani kažu da sa napadima na njihovu imovinu nije prestajalo do 2003. kada su se vatili u selo, ali da su one pojačane od 2013.

Pored poljoprivredne mehabizacije na meti počinilaca su traktori, alat, pomoć koji meštani dobijaju od humanitarnih organizacija, kosilice za travu, šuma iz srpskih zabrana, čak i pletena žičana ograda.

U Novake koje je smešteno nekoliko kilometara od magistralnog puta Suva Reka – Prizren  2003. vratilo se više od 70 srpskih porodica. Danas ih je ostalo desetak uključujuči i troje dece. Selo se nalazi u potpunom albanskom okruženju, a naseljeno je isključivo Srbima.  

Izvor: Kosovo online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva