:

:

TV Most

SAD

clock

Avgust 06, 2020   20:31

0

70

Senat SAD izglasao zabranu upotrebe Tik-toka na službenim uređajima

Američki Senat jednoglasno je potvrdio zakon kojim se se zaposlenima u federalnim službama zaberanjuje da koriste aplikaciju Tik-tok na službenim elektronskim uređajima.

Aplikacija je došla na nišan američkih vlasti pošto je Tik-tok u vlasništvu kineskog "Bajt densa". Kompanija ima rok do 15. septembra da proda popularnu aplikaciju za razmenu kratkih video-klipova "Majkrosoftu" ili da se suoči sa potpunom zabranom u SAD.

I dok su u toku pregovori "Majkrosofta" i "Bajt densa", Tramp je u svojim željama otišao korak dalje – deo kolača želi i za državu.  

Prema kineskim zakonima iz 2017. godine, tamošnje komapnije imaju obavezu da da podrže i sarađuju sa obaveštajnom službom.

Prošlog meseca Predstavnički dom glasao je za zabranu čime su ispunjeni uslovi da zakon stupi na snagu.

Iz "Tik-toka" ranije su saopštili da njihov "najveći prioritet da promovišu sigurno okruženje koje čuva privatnost korisnika".

Naveli su i da sarađuju sa stručnjacima iz američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti kako bi "sačuvali aplikaciju od stranog uticaja i mogućeg deljenja lažnih vesti o predstojećim predsedničkim izborima".

Izvor: RTS, Rojters

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva