:

:

TV Most

Foto: Танјуг

SAD

clock

Januar 22, 2020   9:54

0

74

Senat usvojio pravila postupka za Trampov opoziv

Američki Senat usvojio je posle 14 sati rasprave pravila o vođenju postupka za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa, uključujući odlaganje debate o pozivanju svedoka do sredine suđenja.

Sa 53 glasa "za" i 47 "protiv" Senat je usvojio plan suđenja koji omogućuje senatorima tužiocima da započnu slučaj, prenosi Rojters.

Senatori su 14 sati vodili žučnu raspravu o pravilima procedure vođenja procesa za opoziv predsednika Trampa. 

Vođena je žestoka bitka između republikanske većine i demokratske manjine o uvođenju dodatnih pisanih dokaza i obaveznim sudskim pozivima za svedoke.

Lider senatske većine Mič Mekonel uneo je određene izmene, pa je umesto predviđena dva dana, obema stranama za iznošenje dokaza dodao još jedan. Takođe, predložio je da se dokumenta koja su korišćena u procesu pred Predstavničkim domom uvrste u senatsku proceduru.

Međutim, Mekonel je ostao pri čvrstom stavu da neće dozvoliti pozivanje svedoka dok se ne završi prva faza procesa. "Ako se podnese bilo koji preuranjeni amandman koji bi nas prisiljavao na preuranjene odluke ili ako senatori budu tražili obavezujuće pozive za neke određene svedoke, ili dodatna dokumenta, neću dozvoliti glasanje o tome. Senat će o tome odlučivati u kasnijoj fazi procesa", rekao je Mekonel.

Uprkos upozorenju, lider senatske manjine Čak Šumer već je podneo pet takvih zahteva od kojih je svaki odbijen glasanjem po stranačkim linijama.

Odmeravanje snaga 

Analitičari su to protumačili kao odmeravanje snaga i pokušaj demokrata da procene koji je stepen jedinstva republikanskih kolega.

Demokratama su potrebna četiri glasa umerenih republikanaca da bi uspeli da pozovu određene svedoke, a posebno bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Pojedini republikanski senatori najavili su, doduše stidljivo, da bi, nakon što saslušaju uvodne reči demokratskih tužilaca i odbrane predsednika Trampa, možda mogli da podrže pozivanje određenih svedoka.

U svakom slučaju, u naredne dve nedelje očekuje se rovovska borba, ali je praktično ishod već poznat, pošto je za opoziv predsednika Trampa potrebna dvotrećinska većina, koju demokrate ne mogu da obezbede.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva