:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 09, 2020   9:11

0

272

Server: Od Kurtija ne očekujem revoluciju

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server očekuje da premijer Kosova Aljbin Kurti sprovede ozbiljan pokušaj izgradnje institucija na KiMi brz put ka NATO i Evropskoj uniji, a ne revoluciju, prenosi Koha.

Kako piše list, bivši američki diplomata koji u prošlosti nije bio zadovoljan metodama koje je Samoopredeljenje koristilo u političkoj borbi, kaže da bi glavni fokus Kurtija trebalo da bude jačanje vladavine zakona.

„Do sada je bilo kritika da je kosovsko rukovodstvo donelo mnoge odluke pod pritiskom stranih diplomata. Bivši američki ambasador u Italiji rekao je u ovonedeljnom intervjuu da su sve vlade izložene pritisku, a Kurti neće biti izuzetak“, kaže Server i dodaje da je veština vođa da koriste taj pritisak kako bi najviše koristi doneli građanima.

Jedno od prvih pitanja sa kojima nova vlada u Prištini mora da se suoči je obustava poreza na robu iz Srbije i vraćanje za pregovarački sto.

Server ocenjuje da Priština ne treba da žuri u tom procesu, s obzirom na to da Srbija uskoro ulazi u predizborni period.

Po Serverovom mišljenju, dobar posao bi uključivao zaustavljanje srpske kampanje protiv priznanja, obustavu poreza na srpsku robu i punu primenu prethodnih sporazuma postignutih u briselskom dijalogu - posebno sporazuma o energetici.

"Jedna stvar koja nije u pitanju je suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Skeptičan sam prema predlozima poput „mini Šengena“, za uklanjanje granica između Srbije, Albanije i Makedonije, kao i zbog nedavnog avio-sporazuma sa Beogradom, u kojem se ponavljaju tvrdnje o suverenitetu Srbije i ignorišu mnogo važnija pitanja koja se odnose na kontrolu vazdušnih aktivnosti nad Kosovom i Metohijom“, kaže Server.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMServerKurtidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva