:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 06, 2019   15:08

0

249

Šešelj traži ocenu ustavnosti Ugovora o izručenju sa SAD

Srpska radikalna stranka podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju ugovora između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju, rekao je predsednik te stranke Vojislav Šešelj.

Lider SRS je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se u tom ugovoru, koji je Skupština nedavno ratifikovala, između ostalog, osporava odredba po kojoj se izručenje može odbiti ako krivično gonjenje ili izvršenje sankcija nije moguće zbog zastarelosti prema zakonu zemlje molilje i obrazložio da takva formulacija stvara pravnu nesigurnost.

Šešelj je naveo da je u ovom ugovoru, čije su odredbe recipročne, najspornija njegova retroaktivna primena i na krivična dela izvršena pre stupanja tog ugovora na snagu.

"To se odnosi na sva dela izvršena od kada dve države postoje kao suverene zemlje, što znači da mogu tražiti izručenja učinjena i u prošlom i pretprošlom veku", kaže Šešelj.

Međutim, ukazuje da je u ugovor ušla i odredba kojom je propisano da Vlade obe države mogu da odbiju zahteve za izručenje za krivična dela izvršena pre 1. januara 2005. na osnovu diskrecionog mišljenja.

Šešelj smatra da se ovim ugovorom Srbija stavlja u neravnopravan položaj i dodaje da ako Ugovor ostane na snazi onda SAD mogu zatražiti izručenje Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića za paljenje američke Ambasade, jer su, kako kaže, oni odlučili da se ambasada zasuje kamenjem.

"Slučaj 'Bitići' ubistvo, a ne ratni zločin"

Kako je naveo, uskoro nastupa i zastarelost u slučaju braće Bitići, u kojem, kaže, može biti reč o običnom ubistvu, ali nikako o ratnom zločinu.

"Ta ubistva su se dogodila nakon što su ratna dejstva prestala i potpisan Kumanovski sporazum. Ne može biti govora o ratnom zločinu", rekao je Šešelj i dodao da se to može tretirati kao ubistva stranih državljana.

Ističe da SRS nije protiv toga da se takvi slučajevi rasvetle i dodaje da se ta ubistva mogu procesuirati samo pred srpskim sudovima.

"Uostalom, dok se u SAD ne osude akteri bombardovanja Srbije, zašto bi bilo kome sudili zbog ubistva tri američka državljanina, pogotovu ako su iz kriminalnog miljea i koji su došli u Srbiju da ubijaju srpski narod", rekao je Šešelj.

Upitan da prokomentariše raspravu Nenada Čanka i Sergeja Trifunovića, Šešelj je rekao da ga ne čudi i da su njih dvojica isti, kao i da se "slaže sa svim što je o Trifunoviću rekao Čanak i sa svim što je o Čanku rekao Trifunoviću".

Izvor: Танјуг

ŠešeljizručenjeSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva