:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Novembar 17, 2019   22:06

0

197

Setva ozimih useva pri kraju, cene semenske pšenice visoke

Ratari na centralnom Kosovu nezadovoljni su ovogodišnjom cenom semenske pšenice, a optimalni rokovi za setvu ozimih kultura su probijeni zvog sušnog oktobra i za ovo godine visokih temperatura, prenosi RTK.

Setva ozimih useva na centralnom Kosovu privodi se kraju, a kiša koja je padala prethodnih dana pogodovala je ratarima da pripremu oranica i jesenju setvu privedu kraju.

Poljoprivrednik Branislav Karadžić iz Lapljeg Sela kaže da je poslove u polju uspeo da završi u optimalnom roku.

“Posejao sam 30 hektara pšenice i posle ću oko 4,5 hektara kukuruza. Mene je sa mojom mehanizacijom, počev od setve, obrade, zaštite sve koštalo oko 700 evra po hektaru”, kazao je Karadžić.

Osim što su zakasnili sa setvom, ratari poručuju da je visoka cena semena doprinela da mnogi od njih ove godine određene kulture poseju na manjim površinama.

“Što se tiče pšenice ove godine je bila teška situacija sa semenom, nije bilo naših starih semena iz Srbije, sve se uvozi  iz Mađarske, Bugarske, to što smo imali to smo posejali. 80 odsto poljoprivrednika sejalo je svoja semena, jer je cena bila visoka, od 38 do 42 centa po kilogramu. Nikada nije bilo da 2.5 kilograma naše pšenice damo za kilogram merkaltine pšenice”, priča ratar Aleksandar Nedeljković iz Lapljeg Sela.

U ataru Opštine Gračanica pšenica je zasejana na većem delu obradivih parcela, potrvđeno je iz Zemljoradničke zadruge.  

“Prema evidenciji koju posedujemo u opštini i broju poljoprivrednika koji apliciraju za subvencije pšenica je zasejana na blizu 5.500 hektara.  Opština Gračanica je jedna od vodećih po proizvodnji pšenice na centralnom Kosovu”, kaže Bogić Đurović, direktor zemljoradničke zadruge u Opštini Gračanica.

Posle jesenje setve ratari pripremaju zemljište za prolećnu setvu. Stručnjaci napominu da je potrebo izvršiti duboko oranje, ako je planirano sejanje jarih useva.

Poljoprivrednicima preostaje da se nadaju rodnoj godini, a kasnije i dobroj otkupnoj ceni žita.

Izvor: Kosovo Online

setva

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva