:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Oktobar 04, 2022   8:39

0

96

Severna Koreja ispalila balističku raketu iznad Japana  

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo železnički saobraćaj, javlja Rojters.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

To je prvi put od 2017. da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara.

Ovo lansiranje balističkih raketa je peto za poslednjih 10 dana.

Japan je saopštio da nije preduzeo aktivnosti za obaranje rakete.

Ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da Japan neće uzvratiti na napad Severne Koreje, ali da će povećati odbrambenu gotovost u slučaju novog napada.

I Južna Koreja je najavila da će pojačati odbranu i povećati saradnju sa saveznicima.

Sjedinjene Države su oštro osudile lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da akcija Pjongjanga destablizuje region i krši međunarodne zakone.

Ovo poslednje lansiranje je peto za poslednjih 10 dana.

SAD su prošle sedmice zajedno sa Južnom Korejom i Japanom izvele pomorske vojne vežbe koje Pjongjang smatra pretnjom za svoju bezbednost.

Seul: Severna Koreja nakon lansiranja ne odgovara na komunikaciju

Severna Koreja nije danas odgovorila na svakodnevnu komunikaciju preko međukorejske linije za vezu, nekoliko sati nakon što je ispalila balističku raketu srednjeg dometa u Pacifik, saopštile su južnokorejske vlasti.

"Pjongjang nije odgovorio na poziv za otvaranje komunikacije preko međukorejske linije za vezu u devet časova, iako je vojna 'vruća linija' u funkciji", rekao je zvaničnik nadležnog ministarstva u Seulu.

On je dodao da južnokorejska vlada pokušava da otkrije razlog i da se ne isključuju tehnički problemi, prenosi Jonhap.

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo železnički saobraćaj, preneo je Rojters.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Danijel Kritenbrink poručio je da je jutrošnje lansiranje balističke rakete Severne Koreje iznad Japana nesrećno i destabilizujuće, ali je naglasio da je put za dijalog sa Pjongjangom i dalje otvoren, a da će SAD odlučno braniti svoje saveznike u ovom regionu, navodi britanska agencija.

SAD osudile lansiranje i ponovo pozvale Pjongjang na dijalog

Pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, Danijel Kritenbrink, rekao je da je današnje lansiranje balističke rakete Severne Koreje iznad Japana nesrećno i destabilizujuće, ali je naglasio da je put za dijalog sa Pjongjangom i dalje otvoren, a da će SAD odlučno braniti svoje saveznike u ovom regionu.

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo železnički saobraćaj, prenosi Rojters.

Kritenbrink je poručio da Kina mora da učini više u borbi sa izbegavanjem sankcija od strane Severne Koreje u njenim teritorijalnim vodama, i da bi Peking i Moskva trebalo da rade na denuklearizaciji i zatvaranju mreže za snabdevanje Pjongjanga.

„Pozivamo Pjongjang da krene putem dijaloga, posveti se ozbiljnoj i trajnoj diplomatiji i da se uzdrži od daljih destabilizujućih aktivnosti“, rekao je Kritenbrink na onlajn skupu koji je organizovao Institut za korejsko-američke studije ubrzo nakon novog severnokorejskog lansiranja, navodi britanska agencija.

Američki diplomata je naglasio da je Vašington i dalje otvoren za dijalog sa Severnom Korejom bez preduslova.

"Nažalost, jedini odgovor koji smo do sada videli je povećanje broja lansiranja balističkih projektila i drugih provokativnih akcija. Ovo nije produktivan put napred, ni za Severnu Koreju ni za bilo koga od nas ", rekao je Kritenbrink.

On je ponovio američke procene da će Severna Koreja testirati nuklearnu bombu po prvi put od 2017, i da se najverovatnije samo čeka politička odluka za to.

Kritenbrink je istakao da bi takav opasan čin predstavljao "snažnu eskalaciju koja bi ozbiljno ugrozila regionalnu i međunarodnu stabilnost i bezbednost" i da je u "najboljem interesu međunarodne zajednice da stavi jasno do znanja Pjongjangu da će takva akcija naići na jednoglasnu osudu, a da su pregovori jedini put ka dugoročnom miru i stabilnosti".

Američki diplomata je rekao da će SAD "preduzeti neophodne mere, koje podrazumevaju sve elemente američke nacionalne moći" da bi odbranile saveznike Južnu Koreju i Japan.

On je saopštio i da će, uz ostavljanje "otvorenih vrata" za dijalogu, Vašington odlučno odgovoriti na rastuću pretnju Severne Koreje.

SAD su prošle sedmice zajedno sa Južnom Korejom i Japanom izvele pomorske vojne vežbe u ovom regionu, koje Pjongjang smatra pretnjom za svoju bezbednost, navodi Rojters.

SAD, Južna Koreja i Japan oštro osudili potez Pjongjanga

Američki državni sekretar Entoni Blinken, zajedno sa ministrima inostranih poslova Južne Koreje i Japana, oštro je osudio Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete iznad japanske teritorije, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je rekao da SAD, Južna Koreja i Japan osuđuju Pjongjang zbog toga što je prekršio rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ozbiljno destabilizovao region, prenosi Rojters.

Blinken je naglasio da SAD podržavaju odbranu Južne Koreje i Japana i ističu važnost bliske trilateralne saradnje, rekao je Prajs.

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu iznad Japana prvi purt za pet godina izazivajući upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavila železnički saobraćaj.

Izvor: T a n j u g

Severna KorejaJapanbalistička raketa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva