:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 05, 2022   10:57

0

44

Severna Koreja ispalila oko 130 artiljerijskih granata u more

Severna Koreja ispalila je danas oko 130 artiljerijskih granata u more kod svoje istočne i zapadne obale, saopštila je vojska Južne Koreje.

Kako se navodi, neke od granata pale su u tampon zonu blizu morske granice, što je, kako je Seul naveo, kršenje međukorejskog sporazuma iz 2018. osmišljenog da smanji tenzije, preneo je Rojters.

Navodi se da je južnokorejska vojska poslala nekoliko poruka upozorenja Severnoj Koreji.

Severna Koreja još nije izvestila o ispaljivanju artiljerijskih granata, ali sprovodi sve veći broj vojnih aktivnosti, uključujući lansiranje projektila i vežbe ratnih aviona i artiljerijskih jedinica.

Južna Koreja i Sjedinjene Države su ove godine pojačale vojne vežbe, navodeći da su neophodne za odvraćanje nuklearno naoružanog Severa.

Sveobuhvatni vojni sporazum (CMA) iz 2018. bio je najsadržajniji dogovor koji je proizašao iz višemesečnih sastanaka između lidera Kim Džong Una i tadašnjeg južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina. Međutim, pošto su ti razgovori dugo bili u zastoju, nedavne vežbe i demonstracije sile duž utvrđene granice dovele su u sumnju budućnost mera.

Južna Koreja je optužila Severnu Koreju da više puta krši sporazum sa artiljerijskim vežbama ove godine, podseća Rojters.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva