:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2022   12:21

0

51

Severna Koreja lansirala dve balističke rakete

Severna Koreja ispalila je najmanje dve balističke rakete, saopštila je Južna Koreja nakon prvobitnih informacija da je Pjongjang testirao jedan projektil, treći put od početka godine.

Vojska u Južnoj Koreji saopštila je da je detektovala dve balističke rakete kratkog dometa, ispaljene istočno od provincije Pjongjang, sa zapadne obale Severne Koreje nedaleko od granice sa Kinom.

Projektili su najverovatnije pali u more kod japanske ekskluzivne ekonomske zone, prenela je televizija NHK pozivajući se na neimenovanog zvaničnika japanskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

"Akcije Severne Koreje, uključujući ponovno ispaljivanje balističkih raketa, predstavljaju pretnju za bezbednost naše države i regiona, i važno su pitanje za celokupnu međunarodnu bezbednost", rekao je zvaničnik japanske vlade Hirokazu Macuno na konferenciji za medije.

Dve rakete letele su oko 430 kilometara do maksimalne visine od 36 kilometara, navela je južnokorejska vojska i dodala da će pratiti razvoj situacije, uz zadržavanje vojne gotovosti.

U Seulu je tim povodom održana hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojem je izraženo "žaljenje" zbog najnovijeg raketnog testa Severne Koreje, saopšteno je iz predsedništva.

Ovo je treći test lansiranja balističkih projektila koji je Pjongjang sproveo od Nove godine.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva