:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2022   11:06

0

102

Severna Makedonija sutra počinje pretpristupne pregovore sa EU

Severna Makedonija započinje pretpristupne pregovore sa EU međuvladinom konferencijom, koja će sutra biti održana u Briselu.

 

Premijer Dimitar Kovačevski najavio je da će na makedonskom jeziku pročitati uvodnu reč, kada njegova država zvanično otvori pregovore o članstvu sa EU, navodi makedonska televizija Sitel.

Kako se precizira, odmah nakon toga počinje skrining koji će trajati godinu i po, a po završetku tog procesa planirana je naredna međuvladina konferencija kojom će biti završena faza otvaranja pregovora o članstvu, dok je njeno održavanje uslovljeno izmenama u makedonskom Ustavu.

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Bugarske Bujar Osmani i Teodora Genčovska potpisali su juče u Sofiji bilateralni Protokol nakon sastanka mešovite međuvladine komisije.

"Bugarska je zemlja koja najsnažnije podržava evropske integracije Republike Severne Makedonije i Albanije. Želimo im uspeh na putu kojim su dugo želeli. Nadam se da će zajedničkim snagama i uz našu podršku stići tamo gde građani Severne Makedonije najviše žele, a to je članstvo u EU, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčovska nakon potpisivanja bilateralnog protokola u Sofiji.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je, s druge strane, tom prilikom istakao da je ovo istorijska prilika za njegovu zemlju , da nakon 17 godina statusa kandidata dobije priliku da otpočne pregovore sa EU.

Bugarska je ovim protokolom izjavila svoju opredijeljenost za pristanak na održavanje prve političke međuvladine političke konferencije Skoplja sa Briselom, uz preciziranje da će naredna međuvladina konferencija za završetak početne faze pregovora o članstvu, biti održana odmah nakon što Severna Makedonija uključi u svoj Ustav građane koji žive na teritoriji države i koji su deo drugih naroda, kao što je bugarski narod, prenosi Sitel.

U dokumentu se navodi da je Vlada Severne Makedonije saglasna da se naredna međuvladina konferencija za završetak faze otvaranja pregovora o članstvu održi nakon stupanja na snagu ovih ustavnih amandmana uključujući i ustavni zakon za njihovu primenu.

Osmani je danas na izjavio da što se tiče jezika, "uz svu moralnu i političku odgovornost tvrdi da makedonski jezik ostaje čist, bez fusnota i dodataka".

Jučerašnja izjava Genčovske o makedonskom jeziku, koja je rekla da bilateralnim odnosima Bugarska ne priznaje službeni jezik Severne Makedonije, je bila u pravcu toga da Sofija ne može da nameće svoj stav Evropskoj uniji, naglasio je makedonski ministar, prenosi Sitel.

Za drugu tačku Protokola, koji se odnosi na temu Komisije za Istorijska pitanja između dve zemlje, Osmani je istakao da se koriste reči „ohrabriti“ ili „podsticati“ kako bi se jasno stavilo do znanja da je njen rad potpuno autonoman i da će samostalno donositi odluke bez političkog uticaja i po principu reciprociteta.

On je naveo i da spekulacije da Komisija ima rokove za otvaranje i zatvaranje poglavlja nisu tačne.

Osmani je rekao da se Komisija ohrabruje da pitanja srednjeg veka završi za godinu dana, i da nema drugih vremenskih ograničenja, a takođe postoje ohrabrivanja da završi svoj rad do ulaska zemlje u EU.

Posle konferencije ministra Osmanija, reagovao je predsednik opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski, koji je izjavio da Bugarska tokom pregovaračkog procesa ne zatvara pitanje makedonskog jezika, navodi Sitel.

Mickoski je još najavio da će Izvršnom odboru stranke predložiti pokretanje inicijative za prikupljanje 150.000 potpisa i referendumsko izjašnjavanje građana da li su za ili protiv protokola koji je potpisala vlada.

Maričić: Politika nepredvidiva, nema garancija za put Severne Makedonije u EU

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić izjavio je da je politička bura u toj zemlji pre svega posledica izvrtanja činjenica i širenja lažnih vesti i manipulacije građanima od strane opozicije i anti-EU i anti-NATO struktura.

Maričić je u intervjuu za Politiku podsetio je da je u subotu 68 od 120 poslanika makednoskog Sobranja "pokazalo svoju evropksu viziju Severne Makedonije" i prihvatilo francuski predlog, koji je uslov da Bugarska odblokira početak pristupnih pregovora vlade u Skoplju sa EU.

"Mi smo garancija da ne može doći do asimilacije i bugarizacije. Naš jezik i identitet zavise samo od nas i nikad ih se nećemo odreći. To je navedeno u rezoluciji o našim crvenim linijama u sporu sa Bugarskom, navedeno je u Ustavu RSM, kao i u zaključcima koji podrazumevaju bezbuslovno poštovanje jezičkih i identitetskih posebnosti makedonskog naroda", rekao je Maričić.

Dodao je kako nema bojazni ni za teritorijalni integritet Severne Makedonije, jer evropski predlog omogućava da pregovori sa EU počnu odmah uz zaštitu makedonskog jezika i identiteta.

Na podsećanje Politike da su obećanja o početku pregovora dobili i kada je usvajan Prespanski sporazum, Maričić je rekao kako je politika nepredvidiva i da niko ne može da garantuje da neka druga država neće blokirati Makedoniju po nekom drugom pitanju.

On je negirao mišljenja da je Severna Makedonija marioneta koju pokreću različiti politički vetrovi.

"Naši strateški ciljevi su jasni: punopravno članstvo u EU i NATO. Jedan smo ispunili, a sutra počinjemo zvanične pregovore sa EU. Mi smo dve godine članica NATO, u potpunosti se pridržavamo spoljnopolitičkih mera i pratimo politiku SAD na Balkanu, jer su SAD naš strateški i bezbednosni partner. Od toga ne odstupamo", naglasio je Maričić.

Izvor: T a n j u g

Severna MakedonijaEU

Region

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva