:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Oktobar 14, 2020   15:21

0

178

Si Đinping poručio vojnicima da se fokusiraju na pripremu za rat

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je vojnike da ulože svoj um i energiju u pripremu za rat tokom posete vojnoj bazi u južnoj provinciji Guangdong.

Si je poručio vojnicima da budu u stanju visoke pripravnosti i pozvao ih da budu apsolutno lojalni, apsolutno čisti i apsolutno pouzdani, preneo je Si-En-En pozivajući se na navode kineske državne agencije Sinhue.

Glavna svrha Sijeve posete Guangdongu bila je da održi govor povodom 40 godina postojanja specijalne ekonomske zone Šenžen, koja je osnovana 1980. godine kako bi privukla strani kapital i odigrala vitalnu ulogu u pomaganju kineskoj ekonomiji da postane druga po veličini u svetu.

Vojna poseta organizovana je u trenutku dok su tenzije između Kine i SAD, kako navodi Si-En-En, na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija, a neslaganja oko Tajvana i pandemije koronavirusa stvaraju oštre podele.

Bela kuća je obavestila Kongres u ponedeljak da namerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu.

U oštrom odgovoru iz Pekinga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian pozvao je Vašington da odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu i prekine sve američko-tajvanske vojne veze.

Iako Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske vladajuće Komunističke partije, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da je demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni deo njihove teritorije, s tim što je sam Si Đinping odbio da isključi vojnu silu da ga zauzme ako to bude potrebno.

Uprkos neodobravanju kineske vlade, odnosi između Vašingtona i Tajpeja postali su bliži pod Trampovom administracijom.

Izvor: Танјуг

KinaSADTajvanoružjevojska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva