:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 16, 2019   13:52

0

104

Si Đinping pozvao Vučića na Drugi Forum Pojas i put

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping pzvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da učestvuje na Drugom Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“, koji će biti održan u Pekingu od 25. do 27. aprila ove godine.

Si je u pozivu istakao da Srbija zauzima značajno mesto i igra aktivnu ulogu u saradnji kroz Forum „Pojas i put“.

Takođe je poručio da, kako je naveo, obuhvatno strateško partnerstvo Kina-Srbija raste potpomognuto snažnim zamajcem, dajući brojne značajne rezultate u različitim oblastima naše saradnje.

„Vi lično ste doputovali u Kinu za prvi Forum Pojas i put. Pozdravljam vašu posvećenost unapređenju naših bilateralnih veza i Inicijative Pojas i put, i unapred se radujem susretu sa Vama u Pekingu, u aprilu, kako bismo razgovarali o načinima kako da još brže dovedemo do sprege Inicijative Pojas i put sa strategijom reindustrijalizacije Srbije i kako bismo radili na daljem unapređenju našeg obuhvatnog strateškog partnerstva i time ostvarili još veću dobrobit za naša dva naroda. Molim Vas, primite izraze mog najvišeg uvažavanja.“, naveo je predsednik SI u pozivu predsedniku Vučiću, saopštila je Pres služba Predsednika.

Istovremeno, predsednik Kine je podsetio da je inicijativu „Pojas put“ pokrenuo 2013. godine i da se odnosi na međunarodnu ekonomsku saradnju.

„Nastavljajući u duhu drevnog Puta svile, a u skladu sa principima opsežnih konsultacija, zajedničkih zalaganja i dobrobiti, Inicijativa Pojas i put ima za cilj da proširi političko, infrastrukturno, trgovinsko, finansijsko povezivanje i povezivanje ljudi, da produbi praktičnu saradnju u različitim oblastima i promoviše otvoreni, međusobno povezani, inkluzivni i zajednički razvoj svih zemalja“, naveo je predsednik Kine.

Podseća i da je tokom proteklih pet i više godina, zahvaljujući združenim naporima različitih strana, saradnja kroz Inicijativu Pojas i put je pomogla da se izgradi širi međunarodni konsenzus i obezbedi „rano ubiranje plodova“.

„Inicijativa Pojas i put je stvorila novi prostor za ekonomski razvoj pojedinačanih zemalja i sveta u celini, i dala nov zamajac međunarodnoj ekonomskoj saradnji“, naveo je.

Posle prvog Foruma Pojas i put, uspešno održanog u Pekingu 2017. godine, ističe SI. učesnici su zajednički izradili mapu za saradnju kroz Inicijativu Pojas i put, postigli pozitivan konsenzus i doveli do niza rezultata.

Koristeći takav napredak kao osnovu, drugi Forum Pojas i put fokusiraće se, kaže, ne temu „Saradnja Pojas i put: Oblikovanje svetlije zajedničke budućnosti.“ Razgovaraće se, dodao je predsednik SI, o koordinaciji razvojne politike, infrastrukturnom povezivanju, održivom razvoju i drugim temama od zajedničkog interesa.

“ U vreme kada se svetska ekonomija i dalje suočava sa mnogim neizvesnostima i faktorima destabilizacije, unapred se radujem saradnji sa Vama kako bismo od drugog Foruma Pojas i put napravili skup koji produbljuje partnerstva, širi konsenzus za saradnju i koji posreduje novim, pozitivnim naprecima u saradnji kroz Inicijativu Pojas i put“, naveo je predsednik SI.

Uveren je, kaže, da će usaglašenim zalaganjima svih strana, saradnja kroz Inicijativu Pojas i put još više doprineti procvatu globalnog rasta i unapređenju međunarodne ekonomske saradnje.

Izvor: Танјуг

VučićĐinpingKinaSrbijaPojas i put
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva