:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 22, 2019   10:22

0

233

Si i Kim: Jačamo odnose bez obzira na međunarodnu situaciju

Lideri Severne Koreje i Kine, Kim Džong-un i Si Đinping, postigli su konsenzus oko "važnih pitanja" i saglasili se da nastave da jačaju prijateljske odnose svojih zemalja "bez obzira na međunarodnu situaciju", javlja Rojters pozivajući se na severnokorejske medije.

Si je u petak napustio Severnu Koreju, posle dvodnevne posete koja je organizovana nedelju dana uoči sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, s kojim bi trebalo da se susretne na samitu G20 u Osaki u Japanu.

Severnokorejska agencija KCNA navodi da su tokom ručka, koji je održan poslednjeg dana posete kineskog predsednika, dvojica lidera razgovarala o planovima za jačanje saradnje, kao i unutrašnjim i spoljnim politikama njihovih zemalja, dok su razmenjivali stavove o unutrašnjim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Rojters.

Britanska agencija ranije je prenela da su se Si i Kim dogovorili da nastave blisku stratešku komunikaciju i pojačaju saradnju na svim poljima.

To je prva poseta jednog kineskog lidera Pjongjangu u poslednjih 14 godina.

Si je, po dolasku u Severnu Koreju, pohvalio Kimove napore za deknuklearizaciju i istakao da se ceo svet nada da Pjongjang i Vašington mogu da razgovaraju i da će ti razgovori biti uspešni.

Izvor: Танјуг

Severna KorejaKinaSi ĐinpingDžong Un
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva