:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 02, 2019   9:15

0

281

Si: Niko ne može da promeni činjenicu da je Tajvan deo Kine

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da niko ne može da promeni činjenicu da je Tajvan deo Kine i da bi ljudi s obe strane Tajvanskog moreuza trebalo da teže "ponovnom ujedinjenju", prenosi "Rojters".

Si je to rekao u govoru povodom 40. godišnjice ključne političke odluke vlasti u Pekingu koja je na kraju dovela do otopljavanja odnosa s Tajvanom.

Američka televizija Si-En-Bi-Si objašnjava da je Sijev govor održan u sećanje na "Poruku sunarodnicima na Tajvanu" koju su vlasti u Pekingu uputile 1. januara 1979, objavljujući kraj redovnih artiljerijskih napada na ostrva pod kontrolom Tajvana koja se nalaze blizu kineske obale, što je bila prekretnica nakon decenija neprijateljstava između dve strane.

Podseća se da su kineske nacionalističke snage pobegle u decembru 1949. godine na Tajvan nakon poraza od komunista u građanskom ratu.

"Pitanje Tajvana je deo unutrašnje politike Kine. To je pitanje od ključnog interesa za Kinu... i strano mešanje je neprihvatljivo", poručio je Si, preneli su kineski državni mediji.

Izvor: RTS

Si ĐinpingKinaTajvan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva