:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

April 26, 2019   8:34

0

308

Si: U "Pojasu i putu" nulta tolerancija za korupciju

Kina želi otvorenu, zelenu i čistu saradnju s "nultom tolerancijom za korupciju" unutar inicijative "Pojas i put", poručio je danas predsednik Kine Si Đinping na otvaranju foruma posvećenog ovoj inicijativi, kome prisustvuje više desetina svetskih lidera, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Si je poručio da inicijativa nije "ekskluzivan klub" i da promoviše "zajednički razvoj i prosperitet", što potvrđuje i činjenica da su je pozdravile zemlje od Azije preko Afrike do Bliskog istoka i Evrope kao inicijativu za jačanje trgovine, izgradnju puteva, luka i drugih infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim rečima, Kina je izdala smernice kojima se procenjuje rizik zemalja koje pozajmljuju kineska sredstva. Kinesko Ministarstvo finansija ističe da se smernice o održivosti duga zasnivaju na standardima Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih institucija.

Si rekao i da Peking želi da proširi opseg inicijative, time što pojačava saradnju u oblastima zdravstva, vodnih zaliha, poljoprivrede i tehnologije, a obećao je i stipendije za studente zemalja koje pripadaju inicijativi "Pojas i put".

Zbog "Pojasa i puta" došlo je i do političkih tenzija sa SAD, Rusijom, Japanom i Indijom, navodi AP, dodajući da ove zemlje brinu da Peking pokušava da proširi svoj strateški uticaj.

Kina neće devalvirati juan

Kineska vlada neće devalvirati juan na štetu drugih država, izjavio je Si Đinping.

"Kina se neće koristiti praksom devalvacije juana kako bi svoje susede dovela u loš položaj", rekao je Si.

Prema njegovim rečima, Kina će nastaviti da optimalizuje mehanizam koji će određivati kurs juana, kako bi tržište imalo odlučujuću ulogu u raspodeli resursa, prenosi TASS.

Gutereš: Pojas i put može da preokrene efekte promene klime

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je u da ova kineska inicijativa nudi šansu da se preokrenu efekti klimatskih promena, prenosi AP.

Navodi se da je Gutereš u govoru na ceremoniji otvaranja pohvalio odluku Kine da u 2017. uloži više od 125 milijardi dolara u obnovljivu energiju, navodeći da je Peking odigrao ključnu ulogu u obezbeđivanju sporazuma koji je prošle godine postignut na konferenciji UN o klimi u Poljskoj.

Planirane investicije "Pojasa i puta", po Guterešu, "nude razumnu priliku da se doprinese stvaranju pravičnijeg, prosperitetnijeg sveta za sve i da se preokrene negativni uticaj klimatskih promena".

"UN želi da poveže 'Pojas i put' sa sopstvenim ciljevima održivog razvoja", poručio je Gutereš.

Izvor: Танјуг

ĐinpingPojas i putPekingKinaGuterešklimatske promene
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva