:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2021   14:58

0

38

Siamašvili: Srbija pridaje značaj zaštiti svetske baštine

Srbija pridaje najveći značaj zaštiti svetske baštine na svojoj teritoriji, uključujući i srednjovekovne spomenike na Kosovu, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti, izjavila je danas ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

 

Rastovac Siamašvili je na skupu, održanom na marginama 44. produženog zasedanja Komiteta za svetsku baštinu, govorila o obrazovanju u domenu kulturne baštine u pravcu održive budućnosti.

Skup su organizovali Ministarstvo obrazovanja Kine, Nacionalna komisija ove zemlje za Unesko i sektor kulture Unesko.

Rastovac Siamašvili je govorila na panelu na visokom nivou na kome su učestvovali, između ostalih i ministri obrazovanja Kine, Etiopije i Pakisana.

Ona je predstavila konkretne primere kako Srbija uključuje pitanje kulturne bastine u obrazovanje i s tim u vezi naglasila vaznost dijaloga i saradnje u oblasti svetske bastine, kao zajedničkog prioriteta koji će obezbediti njenu zastitu za buduće generacije.

"Naš Zavod za zaštitu spomenika kulture kao i drugi instituti organizuju edukativne radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta, kako bi im pružili priliku da se upoznaju sa nepokretnom kulturnom baštinom Srbije, njenim vrednostima i načinima očuvanja", istakla je Rastovac Siamašvili.

Zavod je, takođe, razvio program za nastavak profesionalnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika pod nazivom Nepokretno kulturno nasleđe, dodala je ona.

Prema njenim rečima, pored opšteg obrazovanja o značaju i raznolikosti kulturnog nasleđa Srbije učesnici, takođe, imaju priliku da nauče o razvijenim praktičnim modelima koji se mogu koristiti u obrazovanju.

"U toku je priprema novog izdanja Uneskovog obrazovnog kompleta ''Svetska baština u ručnom priboru mladih'' na srpskom jeziku, sa ciljem da se 3.000 primeraka ovog kompleta distribuira nastavnicima u osnovnim školama", navela je Rastovac Siamašvili.

Komitet za svetsku baštinu organizacije Unesko otvorio je u petak 44. sednicu u onlajn formatu, a na kojoj će se, do 31. jula, raspravljati o pitanjima koja su ostala nerešena od prošle godine, kada je sastanak bio odložen zbog pandemije.

Proširenom sednicom, iz kineskog grada Fužoua, predsedava zamenik kineskog ministra za obrazovanje i direktor kineske nacionalne komisije za Unesko, Tain Suedžun.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?