:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2021   14:58

0

104

Siamašvili: Srbija pridaje značaj zaštiti svetske baštine

Srbija pridaje najveći značaj zaštiti svetske baštine na svojoj teritoriji, uključujući i srednjovekovne spomenike na Kosovu, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti, izjavila je danas ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

 

Rastovac Siamašvili je na skupu, održanom na marginama 44. produženog zasedanja Komiteta za svetsku baštinu, govorila o obrazovanju u domenu kulturne baštine u pravcu održive budućnosti.

Skup su organizovali Ministarstvo obrazovanja Kine, Nacionalna komisija ove zemlje za Unesko i sektor kulture Unesko.

Rastovac Siamašvili je govorila na panelu na visokom nivou na kome su učestvovali, između ostalih i ministri obrazovanja Kine, Etiopije i Pakisana.

Ona je predstavila konkretne primere kako Srbija uključuje pitanje kulturne bastine u obrazovanje i s tim u vezi naglasila vaznost dijaloga i saradnje u oblasti svetske bastine, kao zajedničkog prioriteta koji će obezbediti njenu zastitu za buduće generacije.

"Naš Zavod za zaštitu spomenika kulture kao i drugi instituti organizuju edukativne radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta, kako bi im pružili priliku da se upoznaju sa nepokretnom kulturnom baštinom Srbije, njenim vrednostima i načinima očuvanja", istakla je Rastovac Siamašvili.

Zavod je, takođe, razvio program za nastavak profesionalnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika pod nazivom Nepokretno kulturno nasleđe, dodala je ona.

Prema njenim rečima, pored opšteg obrazovanja o značaju i raznolikosti kulturnog nasleđa Srbije učesnici, takođe, imaju priliku da nauče o razvijenim praktičnim modelima koji se mogu koristiti u obrazovanju.

"U toku je priprema novog izdanja Uneskovog obrazovnog kompleta ''Svetska baština u ručnom priboru mladih'' na srpskom jeziku, sa ciljem da se 3.000 primeraka ovog kompleta distribuira nastavnicima u osnovnim školama", navela je Rastovac Siamašvili.

Komitet za svetsku baštinu organizacije Unesko otvorio je u petak 44. sednicu u onlajn formatu, a na kojoj će se, do 31. jula, raspravljati o pitanjima koja su ostala nerešena od prošle godine, kada je sastanak bio odložen zbog pandemije.

Proširenom sednicom, iz kineskog grada Fužoua, predsedava zamenik kineskog ministra za obrazovanje i direktor kineske nacionalne komisije za Unesko, Tain Suedžun.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva