:

:

TV Most

Foto: N1

clock

April 11, 2019   12:13

0

224

Šib: 29.u Berlinu možemo pripremiti teren za dijalog o normalizaciji

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je ideja okupljanja zapadnobalkanskih lidera 29. aprila u Berlinu da se "pripremi teren" za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

 

"Mi se nadamo da će takse uskoro biti ukinute i da će se time stvoriti uslovi za nastavak dijaloga", rekao je Šib za N1 televiziju. 

"Činjenica je da odnosi nisu dobri i da je dijalog obustavljen, da ne postoji komunikacija. To treba prevazići. Treba ga obnoviti i pokrenuti. Takse treba ukinuti i povući i samim tim obezbediti nastavak dijaloga", rekao je Šib. 

Nemački diplomata je istakao da su takse "za žaljenje" i da je nesporno nastojanje da se ubede prištinske vlasti da ih povuku.

"Nadam se da ćemo uskoro postići uspeh", rekao je Šib i dodao da će se se time stvoriti uslovi za nastavak dijaloga.

Na pitanje kakav je stav Berlina o tome da li bi Beograd trebalo da nastavi dijalog bez obzira na takse, on je rekao da se dijalog "u principu može nastaviti", ali da Berlin razume stav Beograda.

"Možemo 29. aprila pripremiti teren za dijalog o normalizaciji", kaže Šib i ističe da organizatori tog sastanka ne žele da probude prevelika očekivanja.

"Važno je da svi akteri ostanu u komunikaciji", kaže nemački ambasador.

Prema njegovim rečima, cilj sastanka sa zapadnobalkanskim liderima 29. aprila u Berlinu, je da se pokaže angažovanost i posvećenost Zapadnom Balkanu.

"To nije konferencija, već sastanak sa zemljama Zapadnog Balkana, a učestvovaće i predstavnici Slovenije, Hrvatske, kao i predstavnici EU, Žan Klod Junker i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Sastanak treba da pokaže da Zapadni Balkan i dalje uživa visoki prioritet kako za Berlin, tako i za Pariz", istakao je Šib.

Ambasador je naglasio da Nemačka ima "velike rezerve" prema rešavanju kosovskog pitanja promenom granica i da to smatraju "problematičnim".

"Smatramo da promene granica mogu imati reperkusije na ceo region i zbog toga imamo velike rezerve prema tome. Postoji format u kome se vode pregovori o normalizaciji uz posledovanje EU. Kroz ovaj sastanak se zalažemo za to da pregovori budu obnovljeni", rekao je Šib.

Upitan da li različiti pogledi Berlina i Beograda na rešavanje kosovskog problema utiču na odnose dve zemlje, ambasador je rekao da su stavovi obe strane poznati, ali da postoji dobro partnerstvo.

Za rešavanje kosovskog pitanja i proces evropskih integracija Srbije kaže da su povezani procesi, ali da su i paralelni procesi.

"S jedne strane, postoji dijalog o normalizaciji, za koji se nadamo da će ubrzo biti obnovljen. S druge strane, postoji proces tranzicije kako bi Srbija bila spremna za članstvo u EU. TU ima 35 pregovaračka poglavlja, od kojih se jedno odnosi na pitanje Kosova", naglasio je on.

Šib smatra da otežan proces vođenja dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ne treba da ima posledice na proces evropskih integracija.

"Mi se iskreno nadamo da Srbija napreduje u tim poglavljima 23 i 24 koji se odnose na vladavinu prava. Tu ima pozitivnih trendova, ali ima jošs uvek i deficita i velikih očekivanja i to treba pokrenuti", naglasio je on.

Dodao je da napredovanje Srbije u evrointegracvijama zavisi od uspešnog sprovođenja reformi, a da je Nemačka angažovan partner i da želi da Srbija što pre bude članica EU, ali da sve zavisi od Srbije.

Izvor: T a n j u g

ŠibambasadorNemačkadijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva