:

:

TV Most

Foto: Cord Magazin

clock

Mart 19, 2019   11:30

0

230

Šib: Beograd i Priština moraju da sednu i pregovaraju

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da ta zemlja snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, i da očekuje da format dijaloga ostane nepromenjen, te pozvao Prištinu da ukine takse.

Šib je za časopis "Diplomasi end Komers" rekao da rezultat dijaloga mora da bude sporazum koji će biti sveobuhvatan, prihvatljiv za obe strane i primenljiv.

"Sporazum mora biti zasnovan na principima multietničnosti, osigurati prava manjina i demokratske standarde i doprineti regionalnoj stabilnosti", istakao je Šib.

Ambasador je pozdravio napredak koji je do sada postignut u dijalogu, poput slobode kretanja, međusobnog priznavanja diploma, kao i napredak u oblasti telekomunikacija i pravosuđa, što je, navodi, poboljšalo životni standard i Srba i Albanaca.

Dodao je da Beograd i Priština, da bi se postigla takva rešenja, moraju da sednu i da pregovaraju. 

"Nadamo se da će se dijalog nastaviti. Zato ohrabrujemo kosovske vlasti da ukinu tarife koje krše i pravila CEFTA sporazuma. I ohrabrujemo obe strane da se suzdrže od dela koja bi mogla dodatno da ugroze dijalog", rekao je Šib.

Šib je naveo i da se nemačka vlada snažno zalaže za evropske integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana, ali je istakao da proces pristupanja zavisi od reformi i da određeni uslovi moraju biti ispunjeni.

"Ti uslovi su dobro poznati. Reforme u oblasti vladavine prava su jasan prioritet. Govorimo o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, boljim uslovima za rad novinara i dobrim zakonima koji štite građane. Što je više ovih reformi sprovedeno, više će poglavlja biti otvoreno", istakao je Šib i ocenio da je primećen napredak.

On je podsetio da je normalizacija odnosa s Kosovom još jedan uslov za pristupanje Srbije EU.

Nemački ambasador je govorio i o nemačkim investicijama u Srbiji i preneo rezultate ankete po kojoj bi 85 odsto kompanija ponovo investiralo u Srbiju.

Naveo je da su kvalifikacije i motivacija srpskih radnika primećene, ali da kompanije vide prostor za poboljšanje u određenim oblastima, poput borbe protiv korupcije, pravne sigurnosti i javnih nabavki.

"To pokazuje koliko je važan napredak u oblasti vladavine prava i za naše ekonomske odnose", istakao je Šib.

On je rekao da vidi jasnu perspektivu za dalje nemačke investicije i da će raditi na postizanju tog cilja.

Izvor: T a n j u g

ŠibKiMdijalogBeogradPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva