:

:

TV Most

Foto: Танјуг/Vlada Republike Srbije

clock

Februar 26, 2019   19:26

0

217

Šib: Berlin će i dalje insistirati da takse budu povučene

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom, koji joj je tom prilikom preneo da će Nemačka nastaviti da insistira na tome da takse Prištine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine budu povučene odmah.

Brnabić je zahvalila na doslednom stavu Nemačke po ovom pitanju i naglasila da je povlačenje taksi preduslov da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto, odnosno da dijalog u Briselu bude nastavljen.

Tema razgovora Brnabić i Šiba bili su i sveukupni bilateralni odnosi dve zemlje, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi dveju zemalja na visokom nivou i da ih karakteriše dobra saradnja na svim poljima, o čemu svedoči predstojeća poseta ministarke odbrane Nemačke Beogradu.

Brnabić je istakla da je Nemačka jedan od značajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu i dodala da smo zainteresovani za dalje unapređenje ekonomske saradnje kroz dalji rast spoljnotrgovinske razmene i nova ulaganja.

Brnabić razgovarala sa Lo Kašom

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je danas da se strateško partnerstvo Srbije i Italije najbolje manifestuje u oblasti ekonomske saradnje i naglasila da je Italija jedan od najvažnijih investitora i spoljnotrgovinskih partnera Srbije, saopšteno je iz Vlade.

Brnabić je tokom razgovora sa italijanskim ambasadorom u Srbiji Karlom Lo Kašom ukazala na značaj predstojeće posete premijera Italije Đuzepea Kontea Srbiji, zakazanoj za 6. mart, s obzirom na to da je reč o prvoj bilateralnoj poseti aktuelnog italijanskog šefa vlade jednoj evropskoj državi u ovoj godini.

Premijerka je podsetila na veliki broj italijanskih kompanija koje već posluju na našem tržištu, što je ujedno i potvrda stabilnog poslovnog okruženja, dobrih uslova i podsticaja koje Srbija nudi stranim kompanijama, navedeno je u saopštenju.

Italijanski ambasador preneo je da će Italija i dalje snažno podržavati evropski put Srbije i regiona i da će poseta italijanskog premijera označiti novu fazu političkog dijaloga dve zemlje, za koju očekuje da će rezultirati i čvršćim strateškim partnerstvom.

Brnabić je zahvalila italijanskom ambasadoru na kontinuiranoj podršci te zemlje evropskim integracijama Srbije.

Ona je, podsetivši da se Beograd u dijalogu sa Prištinom, koji je trenutno u zastoju, suočava sa ogromnim izazovima, ambasadoru prenela da je prioritet Srbije trajno i održivo rešenje za pitanje Kosova bude rezultat kompromisa, navedeno je u saopštenju Vlade.

Izvor: Танјуг

BrnabićŠibNemačkaSrbijatakseKiMItalijaLo Kaš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva