:

:

TV Most

clock

Jul 11, 2019   14:35

0

181

Šib: Dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, ocenio je da su takse koje je Kosovo uvelo na srpske proizvode glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da zbog toga ne zna kada bi pregovori mogli biti nastavljeni.

On je kazao da Nemačka i Francuska zajedno pokušavaju da obnove dijalog i da je Berlin u nekoliko navrata zbog toga od Prištine tražio da ukine takse.

"Dijalog o normalizaciji odnosa u Beograda i Prištine je od velike važnosti, zbog toga smo sa našim francuskim partnerima pokušali da održimo samit u Parizu do kojeg nije došlo. To ne znači da je on otkazan, već je odložen, a kada će biti održan to u ovom trenutku ne mogu da kažem", rekao je Šib.

On je dodao da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle imati važan angažman u dijalogu Beograda i Prištine, ali da trenutni format pregovaranja ne bi trebalo menjati.

"Format dijaloga je utvrđen i jasan, tu su Beograd i Priština, uz posredovanje EU. Važno je da i druge zemlje, kao na primer SAD, podržavaju taj proces. Optimista sam, verujem da će se, uz podršku međunarodne zajednice, dijalog veoma brzo pomeriti sa mrtve tačke", naveo je Šib.

Izvor: Beta/RTK2

ŠibdijalgBeograd-Priština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva