:

:

TV Most

Foto: Sputnik sr., arhiva

clock

Februar 19, 2019   13:46

0

247

Šib: EU nije kompletna bez zapadnog Balkana

Nemačka podržava dijalog Beograda i Prištine, smatramo da razgovori treba da budu nastavljen i nadam se da će dve strane postiće sveobuhvatni, pravno-obavezujući sporazum, rekao je danas ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

On je, takođe, ponovio stav Berlina da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana ali da zemlje kandidati moraju ispuniti jasno definisane uslove.

"Dijalog je trenutno blokiran. Trebalo bi da se nastavi jer ima još dosta teških pitanja koja treba da budu razmotrena. Nema nekog vremenskog okvira, ali ono čemu se nadamo jeste da će dve strane postiće sveobuhvatni, pravno-obavezujući sporazum", rekao je on na skupu u organizacija Instituta društvenih nauka.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je deo Evrope, a stabilnost je jedan od razloga zašto je važno da bude i deo EU. Stabilnost je, kako kaže, preduslov ekonomskog razvoja, a zemlje regiona na putu ka EU moraju da ispune uslove, koji su jasno definisani i formulisani, i nijednom se ne pridaje veći ili manji značaj.

“Kada zemlje Zapadnog Balkana budu spremne za članstvo vrata će im biti širom otvorena. Nemačka želi da bude iskren, otvoren i pouzdan partner na tom putu. EU je klub, a svaki klub ima svoja pravila”, rekao je on.

Snažno podržavamo članstvo Srbije i ZB u EU, kada se ispune kriterijumi, insistirao je on.

Za to je važno sprovesti što više reformi, jer će tako i veći broj pregovaračkih poglavlja biti otvoren, navodi nemački ambasador. U tom kontekstu on je naveo i usaglašavanje spoljne politike Srbije i EU.

"Više saradnje sa EU ne znači manje saradnje sa trećim zemljama, npr. Rusijom, ali Srbija mora garantovati da tom saradnjom ne krši obaveze kao zemlje kandidata", naveo je on.

Govoreći šire o izazovima koji stoje pred savremenim svetom, on je citirao Volfganga Išingera, predsedavajućeg tek završene Minhenske bezbednosne konferencije, da je teško izbeći osećaj da se svet suočava sa fundamentalnim problemom - promenama u međuanrodnom poretku.

Takođe, istakao je, kao jedan od izazova, takmičarski odnos SAD, Kine i Rusije.

"Sitaucaija u svetu nikad nije bila komplikovanija. Brojni su problemi na koje treba naći najbolje moguće odgovore ali i objašnjenja tih odgovora koja će biti predočena javnosti", rekao je on.

S tim u vezi, EU treba da vidi šta to sve znači za nju,kako da pojača svoj uticaj u svetu i kako da promoviše multilateralna rešenja za koja se inače zalaže.

"Verujemo u jaku i jedinstvenu EU", rekao je Šib, navodeći da je jedan od izazova Bregzit, kojem se nikom u EU ne raduje.

Među predstojeće izazove uvrstio je i izbore za Evropski parlament i Evropksu komisiju zbog strahovanja od dobrih rezultata populističkih stranaka.

On, međutim, smatra da treba biti optimista jer EU su i ranije pogađale krize, koje je uspevala da prevaziđe i koje su je jačale.

Šib priznaje da ima pitanja o kojima danas EU, pa i Nemačka, i SAD imaju različita mišljenja, kao što je Severni tok ili Iran, ali primećuje da u istoriji Minhenske konferencije nije bilo toliko Amerikanaca kao sad, što je dobro, jer se mora razgovarati.

Šib, koji je pre dolaska u Beograd, bio u nemačkoj Misiji pri UN gde se bavio pre svega pitanje reforme SB, kaže da je Savet bezbednosti osnovan posle Drugog svetskog rata, da više ne održava aktuelno stanje stvari i da zato mora da bude reformisan.

Izvor: Танјуг

dijalog Beograda i PrištineŠib
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva