:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2021   14:22

0

120

Šib: Nemačka za proširenje EU, pomažemo Srbije na tom putu

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je cilj Nemačke da pruži svu potrebnu podršku i pomoć Srbiji kada su u pitanju evropske integracije.

On je to rekao na sastanku sa predsednicom Odbora za evropske integracije Elvirom Kovač sa kojom je razgovarao o postignutim rezultatima Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Šib je istakao da je proširenje Evropske unije za Nemačku i dalje jedan od prioriteta, bez obzira na ishode parlamentarnih izbora koji će biti održani u septembru, u toj zemlji.

Naveo je i da su za evropske integracije Srbije ključne reforme u oblasti vladavine prava, kao i da Nemačka očekuje napredak u tim oblastima i sa tim u vezi skoro otvaranje novih pregovaračkih poglavlja.

Takođe, ambasador je pohvalio Srbiju na pozitivnoj kampanji vakcinacije koja je u procesu sprovođenja, a sagovornici su razgovarali i o susretu Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom i ambasadora Nemačke.

Kovač je izrazila žaljenje što tokom prethodne godine nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje, ali je dodala i da je Srbija svesna da se i Unija suočava sa izazovima.

Naglasila je da je u decembru, prošle godine, na Odboru za evropske integracije predstavljen Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu, i da je Narodna skupština usvojila Predlog zaključka povodom predstavljanja Izveštaja, koji su predložili narodni poslanici, članovi Odbora za evropske integracije.

Dodala je i to da Narodna skupština ne usvaja zakone, po hitnom postupku, što je bila jedna od sugestija Evropske komisije iz Izveštaja, kao i da Skupština organizuje javna slušanja o nacrtima zakona i pomno sluša i prihvata predloge nevladinih organizacija koje u njima učestvuju.

Istakla je da se Narodna skupština trenutno nalazi u redovnom zasedanju, a da se svakog utorka organizuju i kolegijumi Narodne skupštine, na kojima se šefovi poslaničkih grupa zajedno sa predsednikom i potpredsednicima dogovaraju o aktivnostima i načinu rada.

Na sastanku je bilo reči i o ustavnim amandmanima i vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji koji se očekuju na proleće sledeće godine, Kodeksu ponašanja narodnih poslanika, međustranačkom dijalogu, komunikaciji o Evropskoj uniji, ali i o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji.

Izvor: Танјуг

Tomas ŠibNemačkaEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva