:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Mart 01, 2020   12:19

0

167

Šib: Promeniti percepciju Srbije u Nemačkoj i obrnuto

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je percepcija Srbije u Nemačkoj i obrnuto još pod uticajem događaja iz 90-ih godina prošlo veka i da to želi da promeni i da se dodatno osnaži međuljudska razmena i prodube kontakti.

U intervjuu za vikend izdanje beogradskog lista "Danas", on je rekao da je, kada je prvi put pre godinu i po dana došao, bio pozitivno iznenađen zbog mnogih veza izmedu dveju zemalja, ne samo u oblasti politike, ekonomije i kulture, već i zbog međuljudskih odnosa, s obzirom da u Nemackoj živi 400.000 građana srpskog porekla.

"Reputacija i imidž Srbije u nemačkoj javnosti je još pod utiskom devedesetih. Čini nam se da nedostaje nekoliko godina u toj percepciji. Ne živimo više u devedesetim, mnogo toga se desilo u međuvremenu, ali u Nemačkoj to ne ide u korak. Zbog toga savremena Srbija treba snažnije da se predstavi, da bude prisutnija u Nemačkoj, ne samo preko zvaničnih predstavnika, već preko umetnika, predstavnika civilnog društva, novinara", rekao je Šib.

Na pitanje da li će novi nemački zakon o zapošljavanju dovesti do novog talasa odlaska građana Srbije u Nemačku, on je rekao da "nema sumnje da je to ogroman izazov" i da je činjenica da se tzv. odliv mozgova ne može zaustaviti preko noći.

"Po mom uverenju, vlada (Srbije) je prepoznala da se građanima mora otvoriti perspektiva - a tu se svakako ne radi samo o ekonomskim impulsima, već o ukupnoj perspektivi u budućnosti. To je veliki zadatak za politiku i izazov za političke zvaničnike", rekao je Šib.

On je ukazao da u to spada otvaranje radnih mesta, investiranje u obrazovni sistem i stvaranje mesta za stručno obrazovanje, olakšavanje osnivanja novih privrednih objekata, pružanje podrške za mala i srednja preduzeća i startapove, digitalizacija, ali i stvaranje povoljnog društvenog okruženja…

"Mi ćemo to svim snagama podržati - ohrabrujemo pre svega nemačke kompanije da investiraju ovde, ali podrška je i razvojna pomoć preko organizacija GiZ i KEW koje pomažu otvaranje radnih mesta i zapošljavanje mladih", rekao je nemački ambasador.

Istakao je da je u ovom kontekstu veoma važna evropska perspektiva koju ova Srbija ima i koja ljudima daje razlog da ostanu.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, Šib je rekao da Srbija kao najveća zemlja u regionu ima posebnu odgovornost za stabilnost.

"Zabrinjavaju tenzije u odnosima sa Crnom Gorom i secesionisticke izjave koje stižu iz BiH vezane za Republiku Srpsku. Možemo samo iznova da apelujemo na odgovorne da uđu u dijalog i da mirnim putem reše probleme. Sve zemlje na Zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu, što znači da mogu postati članice EU ako ispune uslove", rekao je Šib, dodajući da je regionalna saradnja deo tog procesa.

"Tenzije i razmirice skreću fokus sa sprovodenja važnih reformi koje su opet presudne za proces evropskih integracija. Zato je važna saradnja, kao i pomirenje, u regionu koji je još uvek trusno tlo s teškom istorijom - i zato postoje formati, kao što je Berlinski proces, kojim se unapređuje regionalna saradnja", rekao je nemački ambasador.

On je istakao da Nemačka nikako nije podržala ni inicirala uvođenje sankcija Prištine na srpsku robu.

"Moram sasvim nedvosmisleno reći da to poričem. Nemačka je od početka tražila i nadalje traži, i to sa najvišeg nivoa, da se te takse ukinu. One su u suprotnosti s preporukama CEFTA i sprečavaju dijalog Srbije i Kosova. S nemačkog gledišta je odlučujuće da se ponovo pokrene dijalog o normalizaciji - uslov za to je ukidanje taksi što pre", rekao je Šib.

Dodao je da smatra da je najnovija najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi u načelu pozitivan prvi signal u dobrom pravcu i dodao da obe strane treba da se suzdrže od svega što provocira, uključujući i to da Srbija obustavi kampanju lobiranja za povlačenje priznanja.

Šib je rekao da će moto nemačkog predsedništva EU u drugoj polovini godine bice snažna, suverena i solidarna Evropa.

"EU se suočava s brojnim izazovima. Želimo, pored ostalog, da glas Evrope na međunarodnom nivou bude snažniji i da Evropska unija pritom govori jednim glasom", rekao je nemački ambasador.

On je izrazio nadu i da će biti otvoreni pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom već u martu.

Izvor: T a n j u g

Tomas ŠibSrbijaNemačkaKosovotakseCEFTAEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva