Šib uveren u napredak Srbije tokom predsedavanja Nemačke EU

:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2020   13:02

0

22

Šib uveren u napredak Srbije tokom predsedavanja Nemačke EU

Proširenje EU ostaje visoko na agendi Nemačke tokom šestomesečnog predsedavanja Unijom, izjavio je danas nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib i izrazio uverenje da će pregovori o pristupanju sa Srbijom napredovati tokom tog šestomesečnog perioda.

On je istakao da je "Srbija ta koja određuje tempo napretka", napominjući da se tempo zasniva na napretku u ključnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije, sloboda medija i vladavina prava.

"Uveren sam da će nova Vlada Srbije, na osnovu veoma snažnog mandata koji je dobila na izborima, ispuniti svoje obaveze i povećati tempo reformi. Spremni smo da pomognemo što je više moguće, sa našim sredstvima i sposobnostima", rekao je Šib u intervjuu za portal European Western Balkans.

U snažnom je interesu EU, kaže Šib, da Srbija bude stabilna i prosperitetna:

"Zato što je ona u našem neposrednom susedstvu i ono što se dešava ovde utiče na nas i obrnuto - što je još jednom pokazano i tokom pandemije. Zbog toga je EU bila, jeste i ostaće najveći donator Srbiji i njen najvažniji ekonomski partner", naveo je Šib.

Dodao je da EU ohrabruje Srbiju da održava prijateljske odnose sa svim zemljama, kao što i Evropa treba da neguje saradnju sa drugim važnim partnerima kao što je Kina.

"Međutim, kao država koja pregovara o članstvu, Srbija treba da deli ključne evropske vrednosti i od nje se očekuje da se usaglasi sa spoljnom politikom EU, poput nedavne Deklaracije Visokog predstavnika u ime EU o nacionalnom bezbednosnom zakonodavstvu o Hong Kongu, koji je usvojio Kineski nacionalni narodni kongres", rekao je Šib.

Komentarišući stavove da EU tokom pandemije korona virusa nije pokazala solidarnost unutar same Unije i prema Zapadnom Balkanu, on je ocenio da nijedan region u svetu nije pokazao toliko solidarnosti kao EU i podsetio da pomoć tog bloka Zapadnom Balkanu za posledice kovida-19 iznosi 3,3 milijarde evra.

Izvor: Танјуг

EUNemačkaŠibSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva