:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2020   12:54

0

161

Šib:Imamo novi zamajac, otvaranje poglavlja u 2021.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib kaže da je formiranjem nove vlade u Srbiji pokrenut novi zamajac na polju reformi, te da u 2021. godini ništa neće sprečiti otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Šib je na onlajn redovnoj Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU istakao da je Srbija prihvatila novu metodologiju pregovaranja Evropske unije, te je izrazio nadu da Beograd zatražiti pojašnjenje kako bi se što pre dobilo razjašnjenje o nastavku procesa integracija.

On je takođe pozdravio današnju neformalnu video konferenciju članova Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, na kojoj će se razmatrati bilateralni odnosi EU i Srbije i naglasio da je to dobar primer, kako bi se videlo gde Srbija stoji u pristupnom procesu.

Kako je kazao nemački ambasador u Srbiji, očekuje da će zastoj biti prevaziđen posle Nove godine, iako nijedno poglavlje u pregovorima nije otvoreno tokom 2020. godine.

"Izveštaj Evropske komisije za 2020. godinu, koji je izbalansiran i sveobuhvatan, ne iznenađuje preterano jer navodi da je zabeležen ograničen napredak posebno u prioritetnim oblastima poput vladavine prava", objašnjava Šib o dodaje da je na sve to uticala i pandemija i formiranje vlade koje je trajalo četiri meseca.

Ali, naglašava on, sada vidimo posvećenost nove vlkade koja je počela da radi na brojnim reformama u oblasti vladavine prava.

"Mi smo možemo da podstakneno vladu da ide napred. Mislim da je ovo novi zamajac i da ništa neće sprečiti otvaranje novih poglavlja u 2021. godinu", kaže Šib i dodaje da upravo zbog toga treba ovu godinu zaključiti u pozitivnom tonu.

Šib je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao da će se o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije diskutovati i u srpskom parlamentu i dodao da je to pravi proceš inkluzivnosti.

Međutim, on je izrazio žaljenje što na planu proširenja EU ove godine nisu uspeli da postignu početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te je naglasio da EU nije uspela da razlikuje bilaterna pitanja od onih koja se tiču pristupanja u EU.

"Kada se to pomeša stvari postanu komplikovane. Žao mi je što nismo uspeli da otvorimo pristupne pregovore i organizujemo prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom", kazao je Šib i izrazio nadu da će se to uskoro desiti tokom portugalskog predsedavanja EU.

Naveo je da je Nemačka predesavala EU u veoma posebnim uslovima, te da je njihov fokus bio ublažavanje ekonomskih i društvenih posledica koje je prouzrukovala pandemija kovida.

"Ali mislim da smo uspeli puno s obzirom na neuobičajene I teške okolnosti. Mi smo ubeđeni da će Nemačka izači još jača iz ove krize i da ćemo naći zajednička rešenja. Sada je čak jasnije da evropska solidarnost nije samo human gest, nego trajna investicija", kaže Šib i dodaje da su zadovoljni zato što su se u okvirima EU usaglasili oko evropskog budzetskog paketa podrške u narednih sedam godina, kao i impresivnog fonda koji je usmeren na oporavak od kovid pandemije u vrednosti od 750 milijarde evra.

"Ovo je istorijski finansijski paket koji iznosi 1,8 triliona evra", naglašava Šib.

Druga pitanja koja su nam bliska srcu, kaže Šib, je da nastavimo sa zelenom agendom, zelenim ugovorom, da se borimo protiv klimatskih promena, ali i da se posvetimo vladavini prava.

"Nadamo se da ćemo uspeti da uključumo i MMF u ovaj montarni okvir", dodaje on.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Šib kaže da je takođe usvojen ekonomski investicioni paket u vrednosti od devet milijarde evra za ceo region, u cilju ublažavanje posledica od pandemije virusa kovid.

Izvor: Танјуг

ŠibEUotvaranje poglavlja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva