:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2020   11:16

0

113

Šider: EU mora biti ključni posrednik

EU mora biti ključni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, smatra šef delegacije Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Evropskom parlamentu Andreas Šider.

„Dobra je vest da se u julu nastavlja dijalog pod posredovanjem EU. Time se ponovo nešto pokreće u dugogodišnjem konfliktu Beograda i Prištine. Time Evropa opravdava svoju, ne samo geografsku, već i važnu ulogu u pregovorima“, naglasio je on.

Šider je, u saopštenju, kazao da odluka Specijalnog suda u Hagu da objavi optužnicu protiv Hašima Tačija pokazuje da je Kosovu potreban „novi start, sa novom generacijom, da bi sprovela reforme“.

Šider je skeptičan prema naporima SAD da reši kosovski problem.

„Predsednik Donald Tramp želi pred izbore da se prikaže kao važna spoljnopolitička ličnost, kako bi skrenuo pažnju sa neuspehom u borbi protiv korona virus krize i više od 123. 000 mrtvih“, kritikovao je on.

Šider kaže da, ako bivši američki ambasador Ričard Grenel smatra kapitalizam „lekom“ za teške odnose Beograda i Prištine, to zvuči kao retorika iz Hladnog rata.

„Umesto retrogradne spoljne politike neophodan je dijalog na ravnopravnom nivou, kako bi se višedecenijski konflikt rešio. Ako autokrate pregovaraju o dogovoru budućnost ne može biti u Evropi. Vođenje pregovora mora, zbog toga, jasno biti na EU“, zaključio je on.

Izvor: Танјуг

KiMEUŠiderdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva