:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2019   15:12

0

64

Sidnej: Još traje bitka s požarima

Australija se u nekoliko država i dalje bori protiv požara - hiljade domaćinstava je ostalo bez struje, više od 100 škola je zatvoreno, a ugroženi stanovnici traže sklonište pošto se otvorio novi požarni front.

Najmanje četiri osobe su do sada poginule u požarima, a uništeno je više od 300 kuća.

U državi Južna Australija jutros je buknuo novi front sa 50 pojedinačnih žarišta, gde je podignut nivo upozorenja podignut na "katastrofalan" pošto su temperature premašile 42 stepena Celzijusa. To znači da u slučaju izbijanja požara vatrogasci neće moći da ga stave pod kontrolu s obzirom na vremenske uslove, prenosi Rojters.

"Od izlaska Sunca do duboko u noć, ova država će da iskusi veoma teške uslove zbog požara", izjavio je za ABC pomoćnik šefa vatrogasne službe Brenton Eden.

Više od 600 vatrogasaca reagovalo je širom te države, a očekuje se da će se protiv požara boriti i tokom noći. Pošto se vatra približila vodovima za prenos električne energije, isključena je struja za više od 12.000 domaćinstava. Zbog požara koji bukti na istočnoj obali Australije, Sidnej je juče bio prekriven štetnim oblakom dima.

U šumskim požarima u ovoj oblasti prethodnih nedelja izgorelo je oko milion hektara poljoprivrednog zemljišta i niskog rastinja, navodi AP. Tokom suve letnje sezone šumski požari u su uobičajeni, a najgore vatrene stihije pogodili su Australiju 2009. godine kada je stradalo 173 osoba, a povređeno 414.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva